Pärnus avatakse Killu Sukmiti isikunäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Killu Sukmiti «Kantekst», 2022. Tikand kangal.
Killu Sukmiti «Kantekst», 2022. Tikand kangal. Foto: Killu Sukmit

Alates 4. maist on Pärnu Linnagalerii kunstnike majas avatud Killu Sukmiti isikunäitus «Pudu ja leib». Näitus jääb avatuks 28. maini.

Valdavalt tikandite formaadis teostatud näitus «Pudu ja leib» tegeleb edasi Killu Sukmiti eelmiste isikunäituste «K aed» (Kraam artist-run space’is, 2019) ja «Kunstnik ja tema töö» (Tartu Kunstimajas, 2021) teemadega: kunstniku töö, naiste tehtud töö, dialoog teiste kunstnikega, taimemotiivid, tüpograafia, heli ja feministlik folkloor.

Sõna «pudu» tähendab eesti keele seletava sõnaraamatu järgi pudemeid, aga pudu on ka tikand, kant, heegel, tutt, haak, rosett, narmad, nõel, niit. Sukmiti uues väikeseformaadifilises tikandite seerias näeb materialiseerumas sõnu «kant», «heegel» ja «rosett» laiemas poliitilises raamistikus.

Näitusel saab näha nii kunstniku uuemat kui ka vanemat loomingut. Eraldi bändi moodustavad naised, kelle kohta on teada, et osa neist on meie vanavanaemad, osa neist nõiad, osa esimesi teedrajavaid helikunstnikke. Näitusel on väljas ka 12. sajandist pärit manifestatiivne, aktivistlik sõnum tänavuse tiigriaasta kohta, milles sisalduv kriitika on aktuaalne nii praeguses ajas kui ka ajaloolises kontekstis.

Killu Sukmit on graafikaharidusega kunstnik ja muusik. Kraam artist-run space’i kaasasutaja (2015, koos Minna Hindiga). Ta on olnud üks Ladyfest Tallinn organisaatoreid (2016); kaastegev rühmitustes Valie Export Society, The Elfriede Jelinek School of English Language ning Feminismiehitaja, mille tegevus keskendus naiste õiguste ja võimaluste artikuleerimisele Eesti ühiskonnas 1990.-te lõpus ja 2000.-tel. Mänginud trumme bändides Dr. Dorothee & Why, Extrafine, Paul Cole & Ring My Bell, Punane. Alates 2012. aastast duos Hello Killu (koos Hello Upaniga). Eesti kultuurkapitali aastapreemia 2001 (koos Mari Laanemetsaga) ja 2019 (koos Minna Hindiga).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles