Tartu Kunstimajas avatakse kolm uut näitust

Kultuuritoimetus
Copy
Marge Nelgi «Trompe-l’oeil ehk silmapete»
Marge Nelgi «Trompe-l’oeil ehk silmapete» Foto: Tartu Kunstimaja

6. mail kell 17 avatakse Tartu Kunstimajas kolm uut näitust: suures saalis Edgar Tedresaare isikunäitus «Antropotseen», väikeses saalis Marge Nelgi isikunäitus «Trompe-l’oeil ehk silmapete» ning monumentaalgaleriis Uwe Schloeni isikunäitus «Eesti + mina».

Edgar Tedresaare «Antropotseen» tegeleb ajastikuga, mil inimliik on biosfääris domineeriv ning meie tegevus mõjutab otseselt planeedi elukeskkonda. Tedresaar keskendub peamiselt maastikele, mida inimene on ümberkujundanud ja korrastanud ning kust pärinevad tehnoloogiakeskse maailma jaoks olulised maavarad ja muud ressursid. Kõige selle peale me igapäevaselt ei mõtle, kuid nende ammutamise tulemusena hävivad nende piirkondade looduslikud liigid ja keskkonnad ning majandusliku kasu nimel kannatavad suured inimhulgad.

Marge Nelgi «Trompe-l’oeil ehk silmapete» tegeleb maagilise inventuuriga – enda ümber ja sisse kogunenud asjade ning nähtuste inventariseerimise ja süstematiseerimisega. Süsteemide loomiseks on ta kasutanud Trompe-l'oeil stiilis kurioosseid kabinette (Cabinets of Curiosity), mis sobivad selleks suurepäraselt. Ent siiski on need süsteemid vaid silmapetted.

Saksa kunstnik Uwe Schloen on üle kahe aastakümne näituseid tehes ning töötubasid ja sümpoosioneid andes Tartut väisanud. Selle ajal jooksul on ta loonud mitmeid kunstiteoseid nii skulptuuride, joonistuste kui fotodena. Need kõik on seotud temaga, aga ka enda jaoks avastatud Eesti keskkonnaga. Näitusel «Eesti + mina» saadavad teoseid dokumentaalfotod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles