GALERII ⟩ Vaata, kes Tartus tähistasid Eesti filmi 110. sünnipäeva

Kultuuritoimetus
Copy

6. mail tähistasid Elektriteater, Eesti Filmi Instituut ja Tartu Filmifond Tartus Eesti filmi 110. sünnipäeva. Raadil ERMi juures meenutati Johannes Pääsukese esimest filmikatsetust «Utotškini lendamised», sama päeva õhtul toimus pidu Elektriteatris.

Eesti filmi sünnipäevaks peetakse 30. aprilli 1912, mil Eesti esimene filmitegija Johannes Pääsuke näitas Tartus kinos «Illusion» oma esimest lühifilmi. 110 aastat hiljem pani Tartu Elektriteater koostöös filmikriitik Tristan Priimäega kokku filmiprogrammi, millega heita pilk Eesti filmiloo põnevamatesse hetkedesse.

Perioodil 7.-15. mai leiab Elektriteatris seitsme seansi jagu põnevat avastamist ja taasavastamist - 90ndate päevakajalistest dokfilmidest kuni Toominga-Aruoja «Värviliste unenägudeni». Filmiprogramm linastub samuti Tallinnas kinodes Sõprus ja Artis.

Eesti Film 110 filmiprogramm alustab 7. mail sajandi jooksul valminud lühidokumentalistika seansiga, mis pakub ainulaadse võimaluse teha kiirsõit läbi aja ja Eesti filmiloo. Eraldi seansid on pühendatud eesti naisrežissööride Leida Laiuse, Valeria Andersoni ja Reet Kasesalu dokumentaalfilmidele ja Raul Tammerti 70ndatel valminud ulmefilmidele, mis on teenimatult vähe tähelepanu pälvinud.

Programmis on koha leidnud ka vanemad ja uuemad kõheanimatsioonid, nende hulgas Riho Undi ja Hardi Volmeri legendaarne «Nõiutud saar» ja nõukaaja laste õudusfilm, Rein Raamatu «Suut Tõll», uuematest filmidest Martinus Daane Klemet eriskummaline Dracula lugu «Fractula». EF110 programmi lõpetab 15. mail ugri-ulmade seanss, kus linastub Rainer Sarneti Kiviräha tõlgendus «November».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles