Uus teledokumentaal järgneb eestlastest vabatahtlikele Ukrainas

Kultuuritoimetus
Copy
Johanna-Maria Lehtme
Johanna-Maria Lehtme Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kristjan Pihl käis Ukrainas kaasas Slava Ukraini vabatahtlikega, eesotsas äsja Aasta eurooplaseks kuulutatud Johanna-Maria Lehtmega. 9. mail kell 20.00 ETVs esilinastuv värske teledokumentaal «Tagalas» avab läbi kolme noore naise silmade sõda Ukrainas ning küsib, millel püsib eestlaste jaks ja soov aidata.

Ukraina sõja esimestel nädalatel moodustus Eestis vabatahtlik tagalaüksus Slava Ukraini, mis hangib sõjas riigile elupäästvaid ravimeid ja meditsiiniseadmeid. Kristjan Pihli ja Ove Mustingu uhiuus teledokumentaal «Tagalas» avab nende ja teiste kodanikuühenduste pühendunud tegevust Ukraina toetamisel, mida tunnustas Euroopa päeval ka president Alar Karis.

«Tagalas» näitab Ukrainas ja Eestis toimuvat läbi kolme noore naise silmade. Dokumentaali keskmes on Slava Ukraini tegevjuht ja asutajaliige Johanna-Maria Lehtme ja temaga koos tegutsevad Maria Reinup ning Elo Laura Aaspõllu.

Kristjan Pihli sõnul on «Tagalas» eelkõige psühholoogiline dokumentaal, mitte film Ukraina sõjast. «Viime küll vaataja vahepeal ka Ukrainasse, aga lahinguväljal toimuv on filmis pigem taustsüsteem. Film keskendub tegelikult sellele, mis toimub samal ajal Eestis. Viimased kaks kuud on sajad eestlased pühendunud Ukraina aitamisele. Nii mõnedki elavad sisuliselt Ukrainale,» märgib Pihl ja lisab, et paljudel abistajatel on pered ja isiklik elu jäänud seisma. «Meid huvitas, miks nad seda teevad ja mismoodi on sõda aitajaid ennast muutnud. Ja ikkagi - kaua nad veel niimoodi jaksavad?»

»Tagalas» esilinastub ETVs 9. mail kell 20.00. Teledokumentaali autor on Kristjan Pihl, režissöör Ove Musting, toimetaja Priit Rajalo, produtsent Piret Priisaar.

Euroopa päeva lõpetab ETV katusekontserdiga «Meie Euroopa», kus astuvad üles Metsatöll, Nublu ja Svjata Vatra. Välisministeeriumi esisel väljakul toimuval sündmusel vestleb saatejuht Reimo Sildvee nii artistide kui ka arvamusliidritega olukorrast Euroopas ja Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles