Uus dokumentaalfilm vaatleb legendaarset Pärnu ärimeest

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader filmist «Esimene kapitalist»
Kaader filmist «Esimene kapitalist» Foto: Kaader filmist

13. maist jõuab kinodesse Andrus Tuisu dokfilmidebüüt «Esimene kapitalist». Film räägib legendaarsest Pärnu ärimehest Elmar Lepast, kes on olnud novaatorlik ilmakodanik juba 1980ndatest aastatest ning ristiti just sel ajal Rootsi ajakirjaniku poolt Nõukogude Liidu esimeseks kapitalistiks.

1986 aasta suvel, enne veel kui Eesti NSV-s hakkavad puhuma iseseisvumise tuuled avatakse Pärnu rannas enneolematu videokohvik. Järjekord on silmapiirini, külastajaid mustmiljon. Mis imeasi see selline on, tullakse kaema üle Nõukogude Liidu? Elmar Lepp, videosalongi omanik, ristitakse Rootsi ajakirjanike poolt Nõukogude Liidu esimeseks kapitalistiks.

Elmar Lepp on uue aja inimene, mees, kes tabab õiget hetke. Tema ümber tiirlevad kaunid naised, näitlejad, andekad noorsportlased, sõnaga kõik kes enda tegevusele totatsiooni vajavad. Tegemist ei ole kitsi mehega. Elmar külvab raha ja naudib tähelepanu. Kui on vaja korraldada missivõistlusi, paneb Elmar õla alla või vajab näitetrupp gastrollideks finantssüsti saab Elmarilt abi. Elmar Lepp leiab igale probleemile mängeldes lahenduse. Suur raha, kaunid naised, ilusad autod, tähelepanu, imetlus, see mis tavainimesele püüdmatuks jääb on Elmar Lepale argipäev.

Pärnusse kerkib esimene uue aja standarditele vastav kaubamaja. Omanikuks teadagi kes. Elmar Lepp. Visionäärina haub Lepp plaani ehitada Pärnusse esimene «pilvelõhkuja». Nagu klassikast teame, ei ole Vestmanni teekond teps mitte tagasilöökideta. Pilvelõhkujad, mis viiekümne versta peale näha, ei kerki iseenest. Jala taha panijatest puudust ei tule. Komeedid põlevad ereda leegiga, nende eluiga ei ole kuigi pikk. Mis on Lepast saanud täna? Kus on kaunid naised, suur raha, kallid autod, glamuur, kuulsad sõbrad?

Vastuse saab Andrus Tuisu dokumentaalfilmist «Esimene kapitalist». Filmi pikkus 65 minutit, tootjafirmaks Filmivabrik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles