Ukraina kirjanik: kelle poolt on Musta mere delfiinid?

Andrei Kurkov
, kirjanik
Copy
Need delfiinid ujuvad Odessa Nemo delfinaariumis ega ole sõjategevusega seotud. Kaks väiksemat sündisid 30. märtsil ning said nimeks Ukraina ja Victory.
Need delfiinid ujuvad Odessa Nemo delfinaariumis ega ole sõjategevusega seotud. Kaks väiksemat sündisid 30. märtsil ning said nimeks Ukraina ja Victory. Foto: Stepan Franko

Ajakirjandusse on jõudnud teated, et Venemaa on seadnud kõrgendatud valmidusse «lahingudelfiinid» Sevastopoli lahes, kus paikneb hulk Musta mere laevastiku sõjalaevu. Ukraina raketid nendeni ei ulatu, nii et delfiinidega on kõik hästi.

Delfiinid on õpetatud ründama sukeldujaid ning vaenlase allveelaevu. Ma ei oska täpselt öelda, kuidas delfiinid eristavad oma ja vaenlase allveelaevu. Tean ainult seda, et Ukraina laevastikus pole ühtegi allveelaeva. Õigupoolest on seda natuke palju nimetada «laevastikuks», sest enamik aluseid on väikesed kiirkaatrid.

Kuna ukrainlased hävitasid Venemaa Musta mere laevastiku lipulaeva maismaalt lastud raketiga, tundub mulle, et Ukrainal polegi vaja suuremat laevastikku. Ja päris kindlasti pole Ukrainal vaja «sõjaväelise väljaõppega delfiine». Üleüldse on nimetus «vene lahingudelfiinid» nagu mingist absurdikomöödiast või ulmefilmist, mitte päriselust. Aga selline meie elu praegu päriselt on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles