ELU KOOS KUNSTIGA ⟩ Evi Tihemets: «Siin ma olen!»

Marika Agu
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse kuraator
Copy
Graafik Evi Tihemets. Foto Andres Haabu, Postimees FOTO: Andres Haabu
Graafik Evi Tihemets. Foto Andres Haabu, Postimees FOTO: Andres Haabu Foto: Andres Haabu

Tallinna kesklinnas Vabaduse väljaku ümbruses toimetab 89-aastane kunstnik, kelle esinemisgraafik teeb silmad ette nii mõnelegi teisele. Evi Tihemets on Linnagaleriis pannud välja oma tööd, komplektis maalikunstnik August Künnapuga. Ootamatu kombinatsioon on kuraator Tamara Luugi järjekordne šedööver, mida saab teha ainult siis, kui on kogemust ning võime näha puude taga metsa ehk teisisõnu piltide taga inimesi.

Vastavatud näitusel «Õnn ja kõik ülejäänu» on eksponeeritud suuremõõtmelised kollaažid (100 x 140 cm), mille tegemiseks on Tihemets taaskasutanud oma vanu töid, lastes plaate uuesti trükkida või võttes olemasolevad graafilised lehed ja lõigates need tükkideks. «Poolteist aastat tagasi juhtus õnnetus ja murdsin jalaluu, taastumine võttis terve aasta. Aga siin ma olen! Olen oma graafikatehnikat selle järgi seadnud – võimaluste järgi,» kirjeldab ta oma praktilist suhtumist töötegemisse. Tema uusim seeria «Taevased aiad» (2021–2022) toob kokku kunstniku loomingu põhimotiivid, milleks on abstraktsed pinnad, lilleõied ja inglid.

 

Evi Tihemets (89)

Eesti graafik

Lõpetanud 1958. aastal Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis graafika eriala

Töötanud aastaid raamatuillustraatorina

Pälvinud 2007. aastal Eesti Kultuurkapitali kujutava ja rakenduskunsti sihtkapitali aastapreemia ning 1992. ja 2013. aastal Kristjan Raua preemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles