Haarav spioonifilm sõjaajaloo suurimast petuoperatsioonist

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Colin Firth filmis «Luureoperatsioon «Mincemeat»» luureohvitser Ewen Montagu rollis. ­
Colin Firth filmis «Luureoperatsioon «Mincemeat»» luureohvitser Ewen Montagu rollis. ­ Foto: Filmikaader

Veel enne seda, kui Saksa pommid Teise maailmasõja ajal Londonile langema hakkasid, rahustas kuninganna Elizabeth II oma valitsuse propagandatalituse vahendusel alamaid Tudori krooniga ehitud plakati abil «Keep Calm and Carry On». Sellest vaimust on kantud ka spioonifilm «Luureoperatsioon «Mincemeat»», mis jutustab kunstilises vormis väidetavalt seni ajaloo suurimast sõjalisest pettusest.

Film põhineb ajaloolistel faktidel ja siin need on: 1943. aasta suvel olid liitlased valmis maabuma Sitsiilias, et Itaalia sõjast välja lüüa. Kuna see oli strateegiliselt Vahemere sõjateatris sobivaim dessandikoht, teadsid sakslased seal ka rünnakut oodata. Briti luure (kuulus MI5) kavandabki kavala operatsiooni, et Saksa Abwehri veenda, nagu toimuks suurrünnak hoopis Kreekas. Operatsioon sai koodnimeks «Mincemeat».

Mincemeat tähendab hakkliha. Ühelt poolt muidugi pidi salaoperatsioon säästma tuhandeid liitlaste sõdureid Saksa lihamasinasse sattumast, teiselt poolt kasutati selles võtmeisikuna ühe kodutu lagunema kippuvat surnukeha. Ajaloohuvilised teavad niigi, milles «Mincemeat» seisnes, teistele aga jäägu kinos avastamise rõõm, sest film on seda väärt ning kõik kaks tundi ja kaheksa minutit väärivad vaatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles