Legendaarne Mutant Disco teeb comebacki

, ajakirjanik
Copy
Mutant Disco residendid Rhythm Doctor ja Raul Saaremets. FOTO: Zbanski Kino
Mutant Disco residendid Rhythm Doctor ja Raul Saaremets. FOTO: Zbanski Kino Foto: Zbanski Kino

Täna astuvad mitmeid peosarju ühte õhtusse ja samadesse ruumidesse kokku toova Labürindi peosarja ühel laval üles kunagise Mutant Disco vedajad. Mutant Disco oli Eestis aga tõenäoliselt esimene, kes korraga ühes klubi eri saalides korraga mitu täitsa erineva muusikaga pidu püsti pani.

«Mutant Disco oli teatud mõttes minifestival, sul oli valik erinevate muusikastiilide vahel,» meenutab Mutant Disco üks käimatõmbajatest DJ Rhythm Doctor. «Ma olen pidusid korraldanud juba 1978. aastast, aga ma ei mäleta ka Suurbritanniast tollest ajast üritusi, kus korraga toimuks mitu erinevat muusikasündmust.» 1997. aastal koos Raul Saaremetsa ja Siim Nestoriga käima tõmmatud igakuine peosari vältas kaks aastakümmet ja toimub ka nüüd vanade tegijatega regulaarselt väiksemas, ühe lavaga nime all Mutant Disco Classics.

Koos esinesid samal peol vägagi erinevat stiili artistid. Rhythm Doctor mäletab näiteks korda, kui ühes saalis mängiti elektroonilist tantsumuusikat, samal ajal laulis kõrvalsaalis aga Uno Loop moedemonstratsiooni taustal bossanoovat. Ka hiljuti taevastele lavadele lahkunud Marju Kuut Mutant Discol üles astunud.

Stiile technost džässini

Erinevate muusikastiilide kokkupanekul Rhythm Doctor erilisi põhimõtteid ei mäletagi. Pigem kutsusid peo vedajad lihtsalt artiste, kes neile meeldisid ja keda õnnestus kutsuda, kes parasjagu saadaval olid. Tihti tõi see kaasa päris ootamatuid kombinatsioone. Stiilidest technost ja dubstepi'st kuni džässi, funki, roki ja elektroonilise postpungini. Soomest käis ka hipphoppareid. Aga peamine tõmbenumber oli siiski house.

Corrina Joseph ja Rhythm Doctor 
Corrina Joseph ja Rhythm Doctor Foto: Katre Kivi / Photo Factory

«Ega me alguses ei mõelnudki seda kui eraldi kontseptsiooni. Me leidsime lihtsalt koha, Von Krahli teatri, kus oli mitu saali, ja kasutasime seda võimalust. Meil ei olnud nii, et neli kuud oleks lineup ette paika pandud. Pigem arutasime, et kurat, keda me järgmise kahe nädala jooksul mängima kutsume?» muigab Rhythm Doctor nüüd. Tihti toimus ühes saali live esinemine, teises mängisid DJ-d. Hiljem toimus pidu ka teistes asukohtades, näiteks Mere puiesteel asunud Spiriti klubis.

Paarkümment aastat tagasi, kui Mutant Disco alguse sai, olid Tallinnas peod üldiselt palju väiksemad. Kord-kaks aastas oli mõnes laohoones ka suuri, 800 inimesega üritusi, aga need olid reeglina ühes ruumis ja ühe lavaga.

Mutant Discole tulid kokku väga erinevad inimesed, kellel oli väga erinev muusikamaitse. Tol ajal olid peol ainult eestlased, võib-olla üks-kaks välismaalast. Sellist välismaalaste hulka, nagu nüüd siis Tallinnas ei elanud. Tänu sellele oli peo vedajatel inimeste muusikamaitset ka lihtsam tajuda, eriti kuna Raul Saaremets oma saadetega Raadio 2-s tollaseid trende päris palju mõjutas.

Mitme erinevat stiili pakkuva lavaga peod meeldivadki Rhythm Doctorile enim.«Ega mulle ei meeldigi liiga pikalt sama muusika sees olla. Näiteks trumm ja bass meeldib mulle, aga ma ei suuda selle keskel üle tunni viibida. Samamoodi technoga. Nii et selline süsteem on väga mugav.»

Labürint jätkas sealt, kus Mutant Disco lõpetas

Ka tänaõhtune Labürint, kus Mutant Disco Classicsi laval DJ Rhythm Doctor koos Raul Saaremetsa ja Siim Nestoriga üles astuvad, toimub mitmes saalis. Ka selle käimalükkamise üheks jõuks on tänu korraldajate käsutuses olnud mitme saaliga klubiruumidele tekkinud võimalused. Sealjuures alustas Labürint täpselt samal aastal, kui Mutant oma vanas vormis lõpetas: veebruaris 2017, viis aastat tagasi.

«Tahtsime sõbra Elvis Lauriga, kellega meil on samal päeval sünnipäev, seda koos tähistada. Planeedid olid õigesti rivistunud: mina omasin sellel momendil klubi nimega Kultuuriklubi Kelm ja Elvis korraldas trummi ja bassi ürituste sarja nimega Bassiõhtu. Mõte teha sellest suurem sündmus ja mitte sünnipäevapidu, vaid Labürint, tuli asja käigus,» meenutab nüüd seda, kuidas pidu alguse sai, peo promootor Arvid Pirn.

Trip-hopi peost minifestivaliks

Alguses oli mõte teha sünnpäev trip-hopi peo vormis, kuna see stiil huvitas mõlemat. Siiski ühe stiiliga ei rahuldutud ja juurde kutsuti ka technosarja Mürk vedaja Hugo Mesi. Kui Vene tänaval asuvasse Kelmi oli juba kolm lava püstitatud, sattus Pirn naaberbaari Suhkrumoll omaniku Rain Kaselaga kokku ja selgus, et kahte klubi ühendab omavahel aastakümneid suletud olnud trepp. Mõeldud- tehtud, trepp sai avatud ning kaks lava tuli peole veel juurde.

Selle tulemuseks oligi tõeline labürint, kus kitsaid koridore ja treppe mööda seigeldes sattus täiesti ootamatutesse nurgatagustesse, suurematesse ja vahel päris pisikestesse saalidesse. Igaühes oma DJ, oma muusika, oma vaib ja oma seltskond.

Kokku oli esimesel sündmusel viis erineva peosarja lavad üheskoos: Mürk, Estonian Funk Embassy, Bassiõhtu ja Bangers&Mash.

Ühe alustava sündmuse kohta, kus ei esinenud veel ühtegi välisartisti, lõi külastajate arv pahviks, kohale tuli 900 inimest.

Rhythm Doctorile on tänane pidu esimene Labürint, Pirnile aga esimene Mutant Disco. «Olen Mutant Discot kui mingisugust mütoloogilist tegelaselt koguaeg imetledes vaadanud, kuid saatuse tahtel olen nende ajaloost kõrvale jäänud,» märgib Arvid nüüd. «Üldiselt jälgime aga, et Labürindil oleks esindatud muusikaliselt erinevaid stiile, noorte alustajate kõrval ka vanemaid legesid tegelasi ning uusi tuntud ja veel mitte tuntud sarju. Me tahamegi, et kontrast peol üles astujate vahel oleks võimalikult suur.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles