Fotomuuseumis avatakse Eesti ja Soome analoogfotograafia näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Tarmo Rätsepa foto
Tarmo Rätsepa foto Foto: Linnamuuseum

Fotomuuseum avab koostöös Soome Pimeruumi Assotsiatsiooni (SPA) ja Soome Instituudiga 26. mail Tallinnas Jaani Seegi galeriis Eesti-Soome analoogfotograafia ühisnäituse. 

Digitaalne maailmakord pole saavutanud täit võimu analoogi üle, ka mitte fotograafias. Pigem on näha analoogfotograafia taaselustumist ja noorema põlvkonna soovi katsetada oma käega vanu fototehnikaid.

Eesti-Soome analoogfotograafia näituse eesmärk on tuua nähtavale, et vanad tehnoloogilised fotomeetodid pole välja surnud ja neid kasutatakse edukalt kaasaegses fotograafias visuaalse eneseväljenduse praktikana. Näitusel on analoogtehnikatest esindatud broomõlitrükk, tsüanotüüpia, polaroidfotograafia, pinhole; samuti suureformaadilise plaatkaameraga jäädvustatud negatiividest (24 x 30 cm) ilmutatud mustvalged fotod, mis lõppfaasis käsitsi koloreeritud; klassikalised hõbeželatiinprindid, värvilised fotogrammid, kitsas- ja keskformaat värvifilmile jäädvustused ja neist loodud kromogeensed prindid, lisaks üks analoogtehnikat ja moodsat 3D digitehnikat ühendav projekt.

Teemadena varieeruvad väljapanekul mälu ja aeg, keskkonnas toimuvad muutused ja sisekaemuslikud kogemused.

Rahvusvahelisel grupinäitusel osalevad Eesti ja Soome fotokunstnikud valiti mõlemas riigis korraldatud avatud kutsungi teel. Open call'ile saatis konkursiprojektid 57 fotograafi Eestist ja 30 autorit Soomest.

Rahvusvaheline žürii valis näitusele 13 kunstniku tööd: nendeks on Karoliina Partanen, Kristian Jalava, Ida Taavitsainen, Juho Vesanen, Mikael Siirilä, Kadri Otsiver, Madis Katz, Toomas Kalve, Tarmo Rätsep, Theo Efros, Liis Ring, Maxim Mjödov ja Aiki Järviste. Tegu on kunstnikega, kes kasutavad nüüdisaegsete fototeoste loomisel analoogprotsesse.

Näituse oluline eesmärk on pakkuda sama ala praktiseerijaile Soomes ja Eestis võimalust luua omavahelisi kontakte ja jõuda loominguga rahvusvahelisele tasandile. Näitus liigub sügisel edasi Soome, esitlusele Soome Pimeruumi Assotsiatsiooni galeriis.

Fotomuuseumi analoogfoto teema-aasta näitab, tutvustab ja uurib analoogfotograafia eritehnikaid ja nende kasutamist tänapäevases kontekstis. Fotomuuseumi kogudest moodustavad suurema osa just analoogfotograafial põhinevad museaalid.

Analoogfotograafia teema-aastaga kaasneb Fotomuuseumis mahukas publikuprogramm loengusarjade, meistriklasside ja töötubadega, käivitub Fotomuuseumi fototäika, toimuvad kunstnikuvestlused ja kuraatorituurid. Näitus jääb avatuks 4. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles