Suurgildi hoones avatakse Hortus Musicuse juubeli puhul näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Hortus Musicus
Hortus Musicus Foto: Gunnar Laak/Eesti Kontsert

Suurgildi hoones on alates 21. maist avatud näitus «Muusika aed. Hortus Musicus 50». Tänavu möödub 50 aastat ansambel Hortus Musicuse asutamisest. See märgiline tähtpäev inspireeris pakkuma ka külastajatele võimalust teha keskajast tänapäeva ulatuv rännak selleks gildihoonesse loodud muusika aias.

Algselt varajase muusika esitajana tuntud ansambel Hortus Musicus on saanud legendiks juba oma eluajal. Tänaseks on nad ületanud kõiki aja-, kontinendi- ja žanripiire. Hortuse interpreedid on alati olnud «mitteklassikalised klassikalised muusikud» ehk siis julguse ja esinemisstiili poolest pigem rockstaarid ja avangardistid. Nad on teatraalsed ja vitaalsed vastuvoolu ujujad, alustanud keskkooli- ja üliõpilasansamblist ning kasvanud rahvusvahelise superstaari kuulsusega muusikakollektiiviks.

Hortus Musicuse näol on tegemist kultuurifenomeniga, mille liikmed on julgelt eiranud mitmeid kirjutamata reegleid, ning koondanud ansambli ümber nii osalejate kui sõpradena palju Eesti kultuuriheerosi.

Hortus Musicuse loominguline kreedo, elurõõm, loominguline uhkus ja puhtus inspireeris looma Suurgildi hoonesse mitmekülgselt elamust pakkuvat muusika aeda. Ansambli – kelle repertuaari kuulub heliloomingut kuuest sajandist – loo rääkimiseks sobib keskaegse gilidhoone peasaal suurepäraselt – on ju nende seinte vahel veel kauemgi muusikat mängitud ja nauditud.

Näitus on Suurgildi hoones avatud 21. maist 2022 kuni 29. jaanuarini 2023.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles