PUHAS MUUSIKANAUDING ⟩ Kolm meistriteost lahkunud heliloojalt Vangeliselt

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Vangelis
Vangelis Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI

17. mail lahkus 79-aastaselt Kreeka päritolu helilooja Vangelis. Ta oli elektroonilise muusika pioneer, keda teati mitmetele kuulsatele filmidele loodud muusika järgi. Kuigi Vangelis pole enam meiega, on tema unustamatud helimaastikud talletatud igaveseks muusikajaaloo raamatutesse. Siin on mõned näited tema kuulsamatest töödest. 

«Blade Runner Blues» (filmist «Blade Runner»)

Ridley Scotti kuulsale ulmefilmile «Blade Runner» loodud elektrooniline muusika on vaieldavalt Vangelise inspireerivaim looming. «Blade Runneri» süntesaatoritel esitatud hüpnootiline heliriba saavutab täieliku sünkroonsuse Ridley Scotti futuristlike visuaalidega ning saab lahutamatuks osaks filmi atmosfäärist. Paduvihmadesse uppunud 2019. aasta Los Angeles, mida «Blade Runner» kujutab, poleks Vangelise džässiliku muusikata pooltki nii mälestusväärne.

«Conquest of Paradise» (filmist «1492: Paradiisi vallutamine»)

1992. aastal välja antud filmimuusika albumi nimilugu. 90ndate alguses lõi Vangelis muusika Ridley Scotti ajaloolisele filmile «1492: Paradiisi vallutamine», kus maadeavastajat Christoph Kolumbust kehastas Gérard Depardieu. Muusika loomisel kaasas Vangelis kaks flamenko kitarristi ja vokalisti, viiuli, mandoliini ja flöödid. Samuti mängib muusikas tähtsat rolli dirigent Guy Protheroe poolt juhitud Inglise Kammerkoor. See tagab suurejoonelisuse, mida vajas Ameerika koloniseerimisest rääkiv film.

«Chariots of Fire (Titles)» (filmist «Tulevankrid»)

See pala on kergesti äratuntav ka inimeste jaoks, kes pole Hugh Hudsoni 1981. aasta spordidraamat «Tulevankrid» kunagi näinud, sest lugu on leidnud kasutust teisteski filmides, aga ka näiteks mitmetel Olümpiamängudel. Kahtlemata on seda ka paljud emad kasutanud taustamuusikana koduvideotes, kus nende imik esimest korda kõnnib. Seda muidugi täiesti arusaadavalt, sest iga minutiga suurejoonelisemaid mõõtmeid leidev pala väljendab enneolematut võidumeeleolu. «Tulevankrite» elektrooniline heliriba tõi Vangelisele 1982. aastal filmimuusika Oscari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles