KULTUURIS KUUM ⟩ Sinustki võib saada fundamentalist

Meelis Oidsalu
, Fookuse Võimu ja julgeoleku toimetaja
Copy
Lavakunsti 30. lennu üliõpilase Marta Aliide Jakovski bakalaureuselavastus «Fundamentalist» valmis muusika- ja teatriakadeemia lavakunsti osakonna ja Von Krahli teatri koostööna, mängivad Liisa Saaremäel ja Erki Laur.
Lavakunsti 30. lennu üliõpilase Marta Aliide Jakovski bakalaureuselavastus «Fundamentalist» valmis muusika- ja teatriakadeemia lavakunsti osakonna ja Von Krahli teatri koostööna, mängivad Liisa Saaremäel ja Erki Laur. Foto: Jana Mätas

Soome hinnatud näitekirjaniku Juha Jokela näidendi «Fundamentalist» lavaversioon Von Krahli teatris ei jäta ühtegi vaatajat külmaks. Autor ise ütleb, et kui ta peaks oma teksti peateema valima, siis oleks see kiusatus vallata tõde. Mis kasu on tõest, kui selle poole püüdlemisel kaob armastus, küsib Juha Jokela nii «Fundamentalis» kui ka siin intervjuus.

Eesti kriitika on esile tõstnud lavastuse ajakohasust, et see puudutab nii mitmel tasandil – ka teemasid, mis on päevakorrale tõusnud alles pärast näidendi kirjutamist.

Olen tõesti kuulnud, et see lavastus on Eestis osutunud kõnekaks uuskonservatismi ja koroonakriisi taustal. Sellised hetked muudavad näitekirjaniku elu maagilisemaks, kui vaatad, et su kirjutatud näidendit mängitakse 16 aastat hiljem ühes teises linnas, ühes teises riigis, ja saad aru, et see näidend on siin ja praegu kõnekas täiesti ennustamatul moel.

Eestis nähtud «Fundamentalist» räägib hoopis teist lugu kui 2006. aastal liberaalses Helsingis esitatud näidend. Siinne

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles