Paljassaarel tuksub loomemajanduse uus süda

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Mari-Liis Makus valmistab Naked Islandile loodud klaasikojas ehteid.
Mari-Liis Makus valmistab Naked Islandile loodud klaasikojas ehteid. Foto: Taavi Sepp

Paljassaarele rajatud Naked Islandi töökojahoonet eemalt uudistades ei pruugi aimatagi, et ühtlaselt hall fassaad peidab endas loomeinimeste ja käsitööhuviliste paradiisi. Tegemist on 1300 ruutmeetri suuruse töökodade kompleksiga, mille üheks tagamõtteks on lubada loomeinimestele avarat ja nüüdisaegset tööpinda. Seda põhjusel, et käsitöö või kunstiga tegelevatel inimestel kipub olema keeruline leida ideaalset stuudioruumi, kus vajalikud vahendid käe-jala ulatuses.

Ehkki Paljassaare on Tallinna mõistes unisevõitu piirkond, pole 2021. aastal uksed avanud Naked Island jäänud hätta kunsti viljelevate huviliste ligimeelitamisega. Moodsas loomekeskkonnas on end juba sisse seadnud enam kui tosin erisugust ettevõtet, kes peamiselt toimetavad hoone kolmanda korruse ruumides. Kuigi nimi Naked Island tähendabki inglise keeles Paljassaart, siis hoone ka mõjub sumiseva saarena, mis liidab Eesti loomeinimesi ja toetab nende tegevust.

Naked Islandi töökojakeskkonna loomist toetas Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus Euroopa Regionaalarengu Fondist, kaasrahastajana pani õla alla Luminor. Naked Islandi asutajad on kunstimaailmast tulnud Rael Artel, Bruno Kadak, Flo Kasearu ja Tõnu Narro. Eestvedajaile oli esmatähtis pakkuda perspektiivikatele loomeinimestele ja kunstiasutustele võimalusi, mis senimaani polnud päris nii mugavalt kättesaadavad. Seda muidugi renditasu eest, et Naked Islandi töökodadel elu sees hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles