Arvo Pärdi lastelaulude plaat kannab sügavat nostalgiaväärtust

Kultuuritoimetus
Copy
Vinüülplaat «Lapsepõlve lood»
Vinüülplaat «Lapsepõlve lood» Foto: Arvo Pärdi keskus

Ilmunud on vinüülplaat «Lapsepõlve lood», millel Arvo Pärdi loodud lastelaule esitavad Raadio Laste Laulustuudio lapsed Kadri Hundi juhatusel. Vinüülplaadi andsid välja TIKS rekords ja Arvo Pärdi Keskus.

Helilooja Arvo Pärt on plaadil kõlavad laulud kirjutatud ajavahemikul 1956–1970 peamiselt näidenditele ja multifilmidele. Esimest korda koguti need kokku 2015. aastal ilmunud CD-albumi «Lapsepõlve lood» jaoks, mis sündis laulja ja dirigendi Kadri Hundi algatusel Arvo Pärdi Keskuse ja Eesti Rahvusringhäälingu koostöös.

Mõni plaadile valitud lauludest kuulus juba varem Arvo Pärdi loomenimekirja, nagu «Mina olen juba suur», mille avasõnu «Käin juba lasteaias, ei ole väike ma!» mäletavad oma lasteaiapäevilt ka paljud praegused täiskasvanud. Peale selle sai eluõiguse veel kümmekond laulu, mis seisid varem vaid käsikirjadena Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi ning Arvo Pärdi Keskuse arhiiviriiulitel. Plaadi jaoks valmisid helilooja Tauno Aintsil koostöös Arvo Pärdiga lauludest ka uued värvikad instrumentaalseaded, mis on välja toodud eraldi fonogrammidena.

Vinüülplaat «Lapsepõlve lood» sai teoks plaadifirma TIKS ja Arvo Pärdi Keskuse koostöös.

«Täna lõpuks kõigile kättesaadav vinüül on Eesti vinüüliloos oluline ka üldisemas plaanis. Meie teada on see esimene lastelaulude vinüül taasiseseisvunud Eestis ja ühtlasi ka esimene Arvo Pärdi muusika vinüülikogumik, mis on täielikult siin toodetud. Plaadifirma TIKS jaoks on lihtsalt suur au ja hea meel, et Arvo Pärdi Keskus oli nõus meiega koos seda projekti ette võtma,» sõnas plaadifirma TIKS tegevjuht Peeter Ehala.

«Selle plaadi valmimise käigus on saanud selgeks, et Arvo Pärdi laulud on teatrietenduste, multifilmide ja koolilaulikute kaudu mitme põlvkonna jaoks sõna otseses mõttes lapsepõlve lood. Need ei rõõmusta mitte ainult praegusi laululapsi, vaid neil on oma eriline nostalgiaväärtus ka paljude tänaste emade-isade, aga ka juba vanaemade-vanaisade jaoks,» märkis Kristina Kõrver Arvo Pärdi Keskusest.

Vinüülplaat on saadavad Arvo Pärdi Keskuse poes, TIKS rekordsi veebipoes ning tulevast nädalas plaadipoodides üle Eesti. Igalt ostetud plaadilt läheb 5 eurot sihtasutusele Kiusamisvaba Kool.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles