VANA KULD ⟩ On Muumimaal uksed ja südamed valla...

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
Autor ja illustraator Tove Jansson Muumioru tegelastega, kes loodi Rootsi televisiooni jaoks 1973. aastal.
Autor ja illustraator Tove Jansson Muumioru tegelastega, kes loodi Rootsi televisiooni jaoks 1973. aastal. Foto: Bo-aje Mellin Bam

Räägitakse, et 1973. aastal kirjutas Soome illustraator ja kirjanik Tove Jansson eesti keeleteadlasele Paul Aristele, et on välja mõelnud sõna, mis tähendab midagi pehmet. Rootsi mumintrollet (tema arvates andis m-häälik edasi pehmuse tunnet) hakkas tähistama tegelasi, kellele Jansson kunstnikuna kuju andis. Muumid väljendavad pehmust.

Ja pehmed nad on! Ja sõbralikud, heatahtlikud ja lahked, sest sagedasti pole neis kübetki pahatahtlikkust ega küünilisust. Nad on leebed ning nende seiklused lõpevad alati naasmisega perekonna ja sõprade juurde, maailma, kus valitseb armastus ja sallivus, ka siis, kui enam muud alles ei ole. Neil jätkub seejuures headust ja lahkust kõigile, mitte pelgalt üksteisele.

Läbi aja on otsitud muumidest sümbolismi. Nõnda võib ka veeuputust ja hiiglaslikku komeeti tõlgendada kui Janssoni hirmu, Teise maailmasõja õudusi, aga ka Helsingi pommitamist ja isegi holokausti. Ometigi on Janssoni üheksast romaanist just hiliseimad need, mis mõjuvad kõige nukrama, hirmutavama ja valusamana, sest kurbust ei saa enam peita väliste põhjuste taha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles