Tartu Kunstimuuseumi näitus tutvustab Ado Vabbe mitmekülgset loometeed

Kultuuritoimetus
Copy
Ado Vabbe «Unistav tudengineiu» aastast 1960
Ado Vabbe «Unistav tudengineiu» aastast 1960 Foto: Margus Ansu

Alates 18. juunist saab Tartu Kunstimuuseumis külastada kahte uut näitust: kolmandal korrusel avaneb «Ado Vabbe. Wunderbar» ning teisel korrusel «Kujuta pilti! Illustratsioone Tartmusi kogust».

«Ado Vabbe. Wunderbar»

Ado Vabbe (1892–1961) on kahtlemata üks kirkamaid tähti ja intrigeerivamaid peatükke Eesti kunstiloos. Vabbe looming ja pedagoogitöö legendaarse õppejõuna on mõjutanud mitut põlvkonda Eesti kunstnikke. Näitus tutvustab kunstniku 50-aastase loometee erinevaid perioode ja neis keskseks kujunenud motiive.

1914. aastal esmakordselt näitusel üles astunud noore kunstniku elu kulges tõusujoones. Tal oli võimalus õppida kunsti Münchenis ja täiendada oma kunstialaseid teadmisi elamusrohkel Itaalia reisil. Esimese maailmasõja ajal elas ta Venemaa kunstikeskustes Moskvas ja Peterburis, tõestas end viljaka illustraatorina ning osales 1918. aastal Pallase kunstiühingu asutamisel.

Vabbe teadmised Euroopa uuematest kunstivooludest ei põhinenud seega vaid loetud kirjandusel – ta kasvas kunstnikuks pulbitseva kunstielu keskel. Kirjanik August Gailit nimetas Vabbet kirglikuks kornetiks, kes sammub tantsides ešeloni ees. Pärast Eesti Vabariigi sündi sidus Vabbe ennast Pallase kunstikooliga, olles selle legendaarne õppejõud kuni kooli sugemiseni Nõukogude ajal. Tema käe all õppisid mitmed hilisemad Eesti kunsti suurkujud: Johannes Võerahansu, Karin Luts, Karl Pärsimägi, Elmar Kits, Endel Kõks jpt.

Käesolev näitus kasvas välja 2020. aastal Kumu kunstimuuseumis toimunud suurest ülevaatenäitusest. Tartule omaselt on sel näitusel eraldi esile toodud Pallase peatükk Vabbe eluloos ja seda just läbi tema õpilaste loomingu. Näitusega kaasneb rohke pildimaterjaliga põhjalik monograafiline käsitlus Ado Vabbest, mis jäi lahkunud kunstiajaloolase Tiiu Talvistu (1955–2020, töötas Tartu Kunstimuuseumis 1974–2016) viimaseks uurimustööks.

«Kujuta pilti! Illustratsioone Tartmusi kogust»

Illustratsioonidel on võime manada me silme ette terveid maailmu. Sellest hoolimata on raamatukultuuriga tihedalt seotud illustreerimiskunst paradoksaalsel kombel ühtaegu nii tuntud kui ka tundmatu. Kuid hinnatud raamatute kaante vahelt võib leida kunstiteoseid, mis väärivad ka iseseisvat tunnustust ja imetlemist. Näituse eesmärk on tõsta tähelepanu keskmesse sageli kõrvalisena käsitletav illustratsioon. Mitmekesise töödevaliku kaudu jõuavad vaatajani teosed, millest paljusid pole kunagi varem näitusel eksponeeritud.

Esindatud kunstnike hulgas on Aleksander Uurits, Carl Timoleon von Neff, Eduard Wiiralt, Evald Okas, Evi Tihemets, Günther Reindorff, Hando Mugasto, Heldur Viires, Kaljo Põllu, Kristjan Raud, Marje Üksine, Nikolai Triik, Siima Škop ja Ülo Sooster.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles