19. sajandi linnakodaniku muuseumis avanevad Helju Sarnet Zaurami enesevaatlused

Kultuuritoimetus
Copy
Helju Sarnet Zauram septembris 2008 Tartus.
Helju Sarnet Zauram septembris 2008 Tartus. Foto: Sille Annuk

10. juunist on 19. sajandi linnakodaniku muuseumis Tartus (Jaani 16) avatud näitus «Mina ise ja Kristjan. Helju Sarnet Zaurami autoportreed 1946–1998».

Näituse käivitajaks sai paari aasta eest välja tulnud ja seni eksponeerimata väikseformaadiline sari Helju Sarnet Zaurami (1922–2017) akvarelli- ja guašitehnikas autoportreesid aastast 1959. Lisandusid sama ajajärgu aktimaalid abikaasast Kristjanist. Nad tutvusid õpingute ajal Tartus. Kui esimene tudeeris Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis, siis teine õppis Tartu Riiklikus Ülikoolis õigusteadust. Kristjan Zauramist (1921–2001) sai hinnatud advokaat Haapsalus.

Varasemas loomingus peamiselt vaikelusid, interjööre, linnavaateid ja maastikke loonud, aga ka abstraktsesse värviilma põiganud Helju Sarnet Zauramilt on teada väga napilt portreesid ja aktimaale, kusjuures portreed on peamiselt autoportreed. Variatsioonid samale teemale pakuvad nauditavaid värvilahendusi valgusele ja varjule. Oma mündi lisavad väljapanekule Helju Sarnet Zaurami õpingukaaslased Helga Jõerüüt, Valdur Ohakas, Henn Roode ja Ülo Sooster oma nii erinevate portreeliste peegeldustega temast.

Helju Sarnet Zauram elas ja töötas suure osa elust Haapsalus, ometi jäi Tartu talle kohaks, kust ta leidis ikka ja jälle loomingulist äratust ja mõttekaaslust. Nii toimis see «Pallase» ajast elu lõpuni. Eriti tihe loominguline suhtlus Tartu ja Haapsalu vahel toimus aga 1950. aastate lõpus ja 1960. alguses. Helju Sarnet Zauramit külastasid ja tema juures peatusid aeg-ajalt Valve Janov, Lüüdia Vallimäe-Mark ja Silvia Jõgever Tartust, aga ka näiteks Olav Maran Tallinnast. Sel lainel lõi ta oma esimesed abstraktsed teosed.

Ühiseid loomingulisi impulsse kaaslastega Kõrgemast Kunstikoolist «Pallas», Tartu Riiklikust Kunstiinstituudist ja 1960. aasta rühmitise kõrgajast kandis Helju Sarnet Zauram oma loomingus üha edasi, elustades ja rikastades neid nüüdisaja märkide ja seostega.

Neljas väljapanek «Pallase» väikeste suvenäituste sarjast 19. sajandi Linnakodaniku Muuseumis märgib ühtaegu ära Helju Sarnet Zaurami sajandat sünniaastat.

Kunstiühingu «Pallas» näituse koostas ja kujundas Enn Lillemets ja see jääb vaadata sügise alguseni, 23. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles