Uus virtuaalnäitus võimaldab nostalgilist rännakut krooniaega (1)

Kultuuritoimetus
Copy
30 aastat tagasi käibele tulnud Eesti kroonid olid meil kasutusel 2011. aasta 1. jaanuarini.
30 aastat tagasi käibele tulnud Eesti kroonid olid meil kasutusel 2011. aasta 1. jaanuarini. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseumi veebikodus on avatud uus virtuaalnäitus «Krooniaeg», mis teeb põgusa nostalgiarännaku lähiminevikku, mil tuli kasutusele Eesti kroon.

30 aastat tagasi (20.–22. juuni 1992) vahetati rublad kroonideks, 1500 rubla eest sai 150 Eesti krooni ja see oligi maksimum, mida vahetada sai.

ERMi produtsent Eve Aab: «Hoitud ja imetletud oma raha oli väärilisel kohal ka meie postmarkidel. Krooni taaskehtestamise viienda aastapäeva eel alustas Eesti Post raha tutvustavat margiseeriat, mille kujundamisel kasutati ka rahatähtede turvamärke.»

Virtuaalnäitusel ongi põhjalikumalt välja toodud Eesti Panga ettepanekud Eesti Postile 1996. aastal uue margi käibelelaskmiseks ning margi kavandikonkursi võitnud Jaan Saare meenutused.

Eesti kroonile on pühendatud neli marki ja margiplokk. Tollane suurima nominaaliga postimaksevahend oli «100-kroonine mark», millega sai 2000. aastal maapostiga ja tähituna saata rahvusvahelise kirja kaaluga 500–1000 grammi.

Postiajaloo üheks verstapostiks on nii taasiseseisvunud riigi esimene kui ka viimane ainult kroonivääringus mark, samuti esimene ja viimane kahe nominaaliga (kroon/euro) mark. Kusjuures kahe nominaaliga margid kehtivad ka praegu postimaksevahendina.

Näituse kokkupanekul on kasutatud Eesti Rahva Muuseumi postmargi- ja kultuurilooliste esemete kogu ning erakogusid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles