KULTUURIS KUUM Viimane igapäevakangelane – Viktor Tsoi 60

Tuuli Põhjakas
, ajakirjanik
Copy
«Tsoi sein» Moskvas. Sein on püstitatud Viktor Tsoi mälestuseks ning tegemist on populaarse turismi­atraktsiooniga. Seinal on kirjas «Meie südamed nõuavad muutust!» laulust «Хочу перемен!», mis on üks populaarsemaid protestilaule.

 
«Tsoi sein» Moskvas. Sein on püstitatud Viktor Tsoi mälestuseks ning tegemist on populaarse turismi­atraktsiooniga. Seinal on kirjas «Meie südamed nõuavad muutust!» laulust «Хочу перемен!», mis on üks populaarsemaid protestilaule.  Foto: ALEXANDER NEMENOV

Tänavu 21. juunil saanuks vene kultusrokkar Viktor Tsoi 60-aastaseks. Öeldakse, et ajalugu kordub, aga kordub teisiti ja nõnda, et teinekord ei saa arugi, kuid vabaduse eest ja ebaõigluse vastu võitlemine nõuab jätkuvalt tugevat sõnumit ja vabu hingi, ning just seda Kino muusika pakub.

Tsoi muusika, mis ligemale kümne aasta jooksul ansamblis Kino loodi, on kõnekas ka nüüd, mil muu maailm vene kultuuriruumi pakutavast kaugenenud on. Sest Kino muusika kannab endas sügavamat sõnumit, protestivaimu, mis tuletab meelde, et vabadus ja väärikus on sisemised väärtused ning vabaks inimeseks on võimalik jääda ka siis, kui režiim vaba ei ole.

Tsoi oli juba eluajal staar, kuid tema surmast möödunud kolme­kümne aasta jooksul on ta kuulsus vaid pidevalt kasvanud ning praegu on ta endiselt Venemaa armastatuim muusik. Nagu vene muusikakriitik Artemi Troitski Postimehele antud kommentaaris sõnas, tooks Kino muusika ja Viktor Tsoi sõnumi keelustamine Venemaal kaasa protestilaine, millesarnast pole kunagi varem nähtud – vene inimene armastab Tsoid sedavõrd, et ei kujuta elu ilma Kino muusika kosutust pakkuvate sõnade ja kohati trööstituna kõlavate meloodiateta kuidagi ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles