AK ⟩ Mees, kes oli Saksa okupatsiooni ajal Eesti kindralkomissar

Küllo Arjakas
, ajaloolane
Copy
Karl-Siegmund Litzmann (paremal) oli Teises maailmasõjas Saksamaa okupeeritud ida-alade riigikomissariaadi Eesti kindralkomissar asukohaga Tallinnas.
Karl-Siegmund Litzmann (paremal) oli Teises maailmasõjas Saksamaa okupeeritud ida-alade riigikomissariaadi Eesti kindralkomissar asukohaga Tallinnas. Foto: Erakogu

Laia haardega graafiline disainer Heino Prunsvelt, kes muude tööde kõrval on kujundanud pea 200 raamatut, andis läinud aastal oma kulu ja kirjadega välja ülevaate Eestit sõja ajal valitsenud Saksa kindralkomissar Karl-Siegmund Litzmannist ja tema lähedastest. Raamat on äärmiselt põhjalikult illustreeritud, trükitud silmapaistvalt heale ja küllap ka kallile paberile.

Teos on kokkuvõte ligikaudu 25 aastat väldanud uurimistööst. Faleristina Saksa relvajõudude aumärke kogunud Prunsvelt jõudis Litzmanni juurde 1996. aastal, mil sai teada, et viimase initsiatiivil asutati 1944. aasta augustis uus plakett (metallist lauamärk) «Teenete eest ühises võitluses bolševismi vastu». Ajakirjanduses ja arhiivides on selle kohta andmed napid, esimestena said plaketi Petserimaa ja Tartumaa maavanemad, ehkki need alad olid juba pealetungivate Punaarmee üksuste valduses.

Järgnevalt otsis Prunsvelt Berliinis üles Litzmanni sugulase ja tema soovitusel sai kokku pere mitme liikmega. 2005. aastal sai ta kokku kindralkomissari tütrega, kes mäletas eesti keelest kahte sõna: «Saksa kurat». Aegamööda joonistus välja põneva saatuse ja mitme haruga suguvõsa, kus Esimeses maailmasõjas tuntuks saanud ratsaväekindrali pojast sai meile tuttav kindralkomissar, aga näiteks tema sõjas vangilangenud õepojast sai hiljem üks Saksa DV sõjaväelennunduse loojaid.

Karl-Siegmund Litzmann astus kevadel 1928 NSDAPi liikmeks, saades liikmekaardi nr 168 167. Ta tegi kohe kõrge lennu. Raamatus avaldatud foto 17. juulist 1928 kinnitab Litzmanni viibimist Helgolandi saarel, kuhu Adolf Hitler väljasõidu tegi. Fotol on noore parteilase kõrval Hitleri kauaaegne adjutant Julius Schaub ja füürer koos kahe naissaatjaga.

Ning 5. juunil 1932 on raamatu peategelane ainsana Hitleri kõrval, mehed söövad Münchenis Osteria Bavaria restoranis, mis kuulus toidu suhtes küll vähenõudliku juhi lemmiksöögikohtade hulka. 26. juunil 1933 tehtud fotol näeme Litzmanni juhtimas lahtist sõiduautot, kus tema kõrval istub vahepeal Saksamaa kõikvõimsaks kantsleriks tõusnud mees.

Vaatamata lähedusele «tema endaga» edenes Litzmanni sõjaväeline karjäär ehk isegi üllatavalt aeglaselt. Esimese maailmasõja leitnandina lõpetanud mees on suvel 1941 rittmeister ehk ratsaväe kapten. Kevadel 1945 on ta SS-liinis tõusnud sturmbannführer’iks (major).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles