Plagiaadis süüdistatud Ed Sheeran võitis kohtus miljoni

Kultuuritoimetus
Copy
Ed Sheeran
Ed Sheeran Foto: PA Wire/PA Images

Aprillis võitis poplaulja Ed Sheeran kohtus muusikute Sami Chokri ja Ross O'Donoghue vastu, kes väitsid, et Sheeran plagieeris oma hittlaulus «Shape of You» nende kirjutatud 2015. aasta lugu «Oh Why». Nüüd võlgnevad Chokri ja O'Donoghue poplauljale kohtukulude katteks 1.1 miljonit dollarit.

Sami Switchi loo «Oh Why» autoreid esindanud advokaat Andrew Sutcliffe väitis, et kahe laulu vahel leiab ilmselgeid sarnasusi. Tema sõnul oli «Oh Why» Sheeranil mõttes, kui Sheeran 2016. aastal «Shape of You'd» kirjutas. Hagejate silmis sarnanevad «Shape of You» refräänis kõlavad sõnad «Oh I, Oh I, Oh I» märgatavalt nende laulule, kus lauldakse: «Oh why, Oh why, Oh why...»

Üksteist päeva kestnud kohtulahingu käigus Sheeran eitas, et tundmatutelt laulukirjutajatelt ideid näppab. Kohtunik Antony Zacaroli otsustas, et Sheeran ei jäljendanud «Oh Why'd» teadlikult ega alateadlikult.

Sotsiaalmeediasse postitatud videos kommenteeris Sheeran ebamugavat kohtuasja: «Praeguses kultuuris on muutunud sedalaadi süüdistused liigagi tavaliseks, olgugi et neil pole tegelikku alust. See kahjustab meeletult muusikatööstust.»

Sheeran on ühtlasi rõhutanud, et kuigi emotsionaalselt kurnav kohtuasi tõi talle võidu, kulutas ta sellele aega ja energiat, mille oleks tahtnud pigem pühendada oma loomingule. Tema sõnul on kokkulangevused paratamatud, kui igal aastal ilmub miljoneid poplaule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles