Eesti hundiooper esietendus Saksamaal koos lambakarjaga

Kultuuritoimetus
Copy
Lambad Mecklenburgi riigiteatri ees, kus esietendus 24. juunil Helena Tulve dokumentaalne loodusooper «Wölfe» («Hundid»).
Lambad Mecklenburgi riigiteatri ees, kus esietendus 24. juunil Helena Tulve dokumentaalne loodusooper «Wölfe» («Hundid»). Foto: Merit Kopli

Saksamaal Mecklenburg-Vorpommerni liidumaa pealinnas Schwerinis asuvas Mecklenburgi riigiteatris esietendus 24. juunil helilooja Helena Tulve dokumentaalne loodusooper «Wölfe» («Hundid»).

«Teatrimaja ees määgis tervituseks lambakari, kelle kohalik lambakasvataja toob iga etenduse eel kohale,» teatas Facebooki vahendusel Eesti kultuuriatašee Saksamaal Merit Kopli.

Helena Tulve on üks vähestest Eesti heliloojatest, kellelt on rahvusvaheliselt ooperit tellitud (lisaks Jüri Reinverele ja Erkki-Sven Tüürile). Veelgi erakordsem on asjaolu, et tegemist on tellimusega naisheliloojalt. Ooperi intentant Hans-Georg Wegner ütles, et on selle otsusega väga rahul, sest tahtis midagi teistsugust ja raputavat, mis ka õnnestus.

Lavastaja Nina Gühlstorff rääkis, et kaalus erinevaid variante, aga kui kuulas Helena töid, siis oli selge, et tema on see õige. Omavaheline koostöö olevat sujunud lausa uskumatult hästi. Gühlstorff tegi ooperi tarvis intervjuusid erinevate hunditeadlastega, sh Helen Arusooga. Tunda ja näha oli, et iga detaili peale on mõeldud, olgu siis lambad teatri ees või fuajeesse püsti pandud jahimehe onn, kus mängib Helena muusika, samuti võimalus pärast etendust asjaosalistega otse suhelda.

Stseen Helena Tulve loodusooperist «Wölfe» («Hundid»).
Stseen Helena Tulve loodusooperist «Wölfe» («Hundid»). Foto: Merit Kopli

Lavateos on loodud Mecklenburgi riigiteatri tellimusel ning Ernst von Siemensi Muusikafondi toel. Ooperi lavastaja ja libretist on Nina Gühlstorff, muusikajuht tuntud ooperidirigent Eckehard Stier. Nina Gühlstorff koostas libreto arvukate intervjuude põhjal, kus küsitleti hundieksperte, karjakasvatajaid, talunikke, metsanduse ja jahinduse asjatundjaid ning poliitikuid. Intervjueeritavate hulgas oli ka Helen Arusoo, hinnatud hundispetsialist Eestist.

Tulve sõnul on ooperi üldisemaks sisuks inimese ja looduse kooseksisteerimine ja inimese sisemise muutumise teekond. Ooper avab teemat läbi hundi-küsimuse, erinevate suhtumiste ja seisukohtade. Hunt on ka arhetüüpne tegelane sügavamas mõttes – hunt kui meie sisemise metsikuse metafoor. Kokkupuuted huntidega tekitavad inimestes vastakaid tundeid ja reaktsioone, näiteks hirme, mis pärinevad aegade hämarusest, aga ka imetlust.

Laulavad Mecklenburgi riigiteatri solistid Morgane Heyse, Itziar Lesaka, Martin Gerke, Nicholas Isherwood, Marius Pallesen, Cornelia Zink ja Markus Sung-Keun Park. Värsket lavateost mängitakse veel 3., 5., 6., 8. ja 10. juulil. Teater pakub võimalust piiluda kulisside taha juba 21. juunil, mil ooperit tutvustaval sündmusel saab osa nii loengust kui ka orkestriproovist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles