Filmipärlid Pärnus! Mida minna vaatama Pärnu filmifestivalil?

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Kaader filmist «Sõda ja puuhobune»
Kaader filmist «Sõda ja puuhobune» Foto: Filmikaader

27. juunil algas Pärnu rahvusvaheline dokumentaal- ja teadusfilmide festival, mis tänavu toimub 36. korda. Hariduslikku filmipidu suvepealinnas on algusest peale vedanud Mark Soosaar. Festivali veteranpealiku sõnul pakub tänavune festival värvikat buketti loomeinimestest, kelle hoolikas tööprotsess ning looming aitab lahti mõtestada maailma õõnestavaid kannatushooge. Filmid linastuvad Pärnu Vanalinna Põhikoolis.

Loomeinimese painet vaatleb näiteks Boris Van der Avoorti autoportree «Ärkvel magaja», mida Mark Soosaar nimetab üheks tänavuse festivali naelaks. Tegemist esimese filmiga festivali ajaloos, mis võimaldab intiimset sissevaadet raskesti ravitavasse haigusesse. Nimelt painab Boris Van der Avoorti unetushäire, millega kaasnevaid meeleseisundeid on lavastaja ärevalt filmikeelde tõlgendanud.

«Ärkvel magajas» otsib Van der Avoort unetuse leevenduseks meditsiinilist abi, aga näitab ka irreaalseid pilte, mida ta on kogenud, kui ärkvel olles und näeb. Boris Van der Avoort püüdis need filmis taastada ja jõudis põneva autopsühhoanalüüsini, mida ta festivali külalisena esitleb. «Ärkvel magaja» linastub 1. juulil kell 13.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles