Suri teleprodutsent ja filmirežissöör Toomas Kirss (3)

Kultuuritoimetus
Copy
Toomas Kirss
Toomas Kirss Foto: Pilt videost

Teisipäeval, 28. juunil suri 63 aasta vanuses legendaarne telerežissöör ja -produtsent Toomas Kirss (3.11.1958 – 28.06.2022). 

Täna hommikul avaldati tema Facebooki kontol järgnev teade: «Eile (28. juuni) õhtul lahkus meie seast Toomas Kirss. Oma kodus, rahus, vihmasabina saatel. Jäädes alatiseks meie mällu ja südamesse.»

Kirss töötas aastatel 1984–1995 Eesti Televisioonis režissöörina, ning alates 1995. aastast teleprodutsendi ja režissöörina. Ta on tootnud ja lavastanud telesarju «Miss Marple», «Salmonid», «V.E.R.I», «Kired», «Kelgukoerad», «Pilvede all», «Kartulid ja apelsinid» jt.

Kirss on teinud režissöörina ka dokumentaalfilmid «Jüri Järvet» ja «Avatud Eesti Fond» ning stsenaristina dokumentaalfilmi «Jackpot».

Ülieduka telesarja «Pilvede all» põhjal tegi Kirss ka täispika mängufilmi «Pilvede all. Neljas õde». Tema viimaseks suureks lavastajatööks jäi 2020. aastal valminud mängufilm «Salmonid. 25 aastat hiljem», mis oli tema sünnipäevakink Ita Everile.

Aastatel 2006–2013 produtseeris Kirss Kanal 2 ülipopulaarse krimisarja «Kelgukoerad». 

2010. aastal küsis Postimees Kirsilt, et milles seisneb «Kelgukoerte» fenomen ja miks ta otsustas teha seda sarja kauem kui kõiki eelmisi. Kirss tunnistas, et viie aasta jooksul tuli ette kahtlusi ja käegalöömise tunnet. «Kui teine hooaeg hakkas lõppema, tegin Olle Mirmele (Kanal 2 programmijuht – toim) konkreetse ettepaneku, et lõpetame nüüd selle sarja ära,» meenutas ta.

Kirsi sõnul ei teinud ta seda sarja lihtsalt tegemise pärast, vaid püüdis sinna midagi uut sisse tuua, et nii tegijatel kui ka vaatajatel huvitav oleks. «Tegime palju selliseid asju, mille on ka teised telesarjad praeguseks omaks võtnud,» nentis ta ja tõi näiteks, et nemad olid esimesed, kes lõid sarjale päris oma tunnuslaulu ja hakkasid filmima mitte statiivi, vaid õla peal. «Alguses kiruti väga, et kas operaator on purjus või et kas Kirsil pole raha, et statiivi osta,» muigas ta. «Juba järgmisel hooajal tegi ka «Ohtlik lend» nii.»

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles