Väiksed laenutushüvitised nörritavad kirjanikke, kultuuriministeerium laiutab käsi (3)

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev
Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Paljusid armastatud Eesti kirjanikke tabas halb üllatus, sest 2022. aastal on laenutamiste eest välja makstud hüvitused erakordselt madalad. Seda tõdeb ka Autorihüvitusfond oma kodulehel, kus selleteemaline uudis kannab masendavat pealkirja: «Röövimine päise päeva ajal!». Aga miks see nii madal on?

Vastusteni jõudmiseks soovitas Autorihüvitusfond võtta ühendust kultuuriministeeriumiga, kus mind suunatakse muudkui edasi järgmiste inimesteni, kui hakkan madalate laenutushüvitiste kohta lähemalt uurima. Raamatukogunõunik Ülle Talihärm suunas edasi kirjandusnõunik Asta Trummeli juurde, Asta Trummel soovitas omakorda uurida kommunikatsiooniosakonna nõunikult Hannus Luurelt.

Luure tõi välja, et eelmisel kahel aastal olid laenutushüvitised suuremad koroonapandeemia kriisileevenduse pärast. See vastab tõele, et kriisileevendusena sai Autorihüvitusfond 2020. ja 2021. aastatel maksta täiendavat hüvitist, kuid sel aastal osutus laenutushüvitis väiksemaks ka koroonapandeemiale eelnenud aastatest. Autorihüvitusfond toob oma kodulehel välja, et kultuuriministeerium on laenutushüvitisteks eraldanud ajaloo kõige väiksema summa.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles