Tallinlased tallavad luuleridadel

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Contra luuletus Viru Keskuse ristmikul.
Contra luuletus Viru Keskuse ristmikul. Foto: Madis Veltman

Tähelepanelikumad jalakäijad on kindlasti märganud, et mitmele Tallinna tänavale on trükitud fragment luuletusest. Näiteks Viru keskuse ristmikul maha vaadates leiab luuleridu Contralt, Pelgurannas Jürgen Roostelt ja Tallinna Ülikooli ees trammipeatusest Mari-Liis Müürsepalt. Nendesse luuletustesse on talletatud romantilised hetked ja pildid Tallinna tänavaelust. Luuleraja lõi koos Reijo Roosiga 19-aastane luuletaja Elisabeth Heinsalu, kes loodab, et asfaldile kantud luuleread inspireerivad tormakaid tallinlasi hetkeks peatuma ja mõtisklema. Kuna tunneme teineteist, siis otsustasime sinatada.

Kuidas tekkis luuleraja idee?

Kogu idee sai alguse 2021. aasta augustikuus. Algselt tekkis luuleraja mõte luuletaja Reijo Roosil, aga hästi loomulikul moel jõudis see sügisel ka minuni. Reijo rääkis mulle luuleraja mõttest ja kostis, et tal on see soiku jäänud. Haarasin kohe ideest kinni, sest Reijo oli selle enda jaoks maha matnud. Tallinna Strateegiakeskusest aitas meid Kati Ots, kes tegeles formaalsustega, et saaksime luuleraja elluviimiseks vajalikud nõusolekud. Kuigi luulerada on küll minu ja Reijo ühiselt juhitud projekt, tegi Kati olulist organisatsioonilist tööd. Mina ja Reijo valisime luuletused, suhtlesime luuletajatega ja trükkisime need tänavatele.

Kuidas sujus koostöö Tallinna linnaga? Tundub, et neile see idee meeldis?

Väga meeldis. Eelmisel sügisel kuulutati Tallinn 2023. aasta Euroopa roheliseks pealinnaks, mis soodustab linnaruumi inimsõbralikku kasutust. Seetõttu sai linnaruumi mõeldud loomeprojekt sooja vastuvõtu. Paar formaalsust tuli vahele, aga suhtluse käigus olid nad ideest pidevalt võlutud. Saime Tallinna linnalt idee teostamiseks ka rahalist toetust.

Kuidas valiti välja luuletused, mille fragmendid tänavatele trükkisid?

Luuletuste valimisega tegeles peamiselt Reijo, kes suhtles paljude nüüdisaja luuletajatega. Meile saadeti palju tekste ja nii sattus meile suur hulk tekste erinevatelt autoritelt, kes aktiivselt kirjutavad. Tegime tekstidest valiku, et leida 30 luuletust, mille fragmente tänavatele trükkida. Osalt autoritelt valisime mitu teksti, nii et kokku leiab luulerajalt kahekümne luuletaja tekste. Paljud luuletused on seotud konkreetsete kohtadega, kuhu need trükitud on, osa räägivad üldisemalt Tallinna meeleolust. Mõni luuletaja tahtis ise valida, millisele tänavale tema luuletus trükitakse. Vahel avastasime ise luulet, mis Tallinnaga seondub.

Kas kirjanikke kutsutigi üles luuleraja jaoks luuletusi saatma?

Me tegime suure üleskutse, osa luuletajaid leidsime ise. Näiteks Reijo avastas Soome Instituudi seinalt teksti, mis talle meeldis. Võtsime autoriga ühendust ja küsisime tema käest, kas ta sooviks luulerajale saada. Iga luuletaja oli meelitatud pakkumisest, et killuke tema luuletusest tänavale trükitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles