Tallinna Kirjanike Maja 60. sünnipäeva puhul toimub luule- ja muusikaõhtu

Kultuuritoimetus
Copy
Kirjanike Maja musta laega saal.
Kirjanike Maja musta laega saal. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Tallinna Kirjanike Maja (Harju 1) 60. sünnipäeva puhul toimub kolmapäeval, 6. juulil kell 17 maja sisehoovis (sissepääs Kuninga ja Vana-Posti tänava väravatest) ning kell 18:15 musta laega saalis luule- ja muusikaõhtu «Majatäis laule ja lugusid».

Kirjanike Maja klassikute-residentide ning iseenda tekste loevad-laulavad Helin-Mari Arder, Asko Künnap, Mari-Liis Müürsepp, Jürgen Rooste, Karl Martin Sinijärv, Sirli Staub ja Kalev Vapper, pillidel loovad meeleolu Siim Aimla ja Jaan Jaanson.

August ja Heili Volbergi projekteeritud maja ehitati ekstra kirjanike liidu ning kirjanike tarvis (kirjutamiseks olid arvestatud eraldi toad) Harju tänava pommitatud alale. Imeilus hoone järgib toonast populaarset Skandinaavia modernistliku arhitektuuri esteetikat. Klassikaks on tunnistatud hoone Kuninga tänava tiivas asuvate ruumide (s.h. musta laega saali, autoriks Vello Asi) ja restorani Pegasus (autorid Väino Tamm, Leila Pärtelpoeg ja Allan Murdmaa) sisekujundused, mida on püütud alles hoida tänapäevani.

Kirjanike Maja musta laega saal.
Kirjanike Maja musta laega saal. Foto: EESTI ARHITEKTUURIMUUSEUM

Paslikult ja õiglaselt sattus maja ehitamine sulaaega, mil kirjanikel ja kunstnikel lubati veidi enam suud pruukida. Hoone valmimise ajal juhtis Eesti Kirjanike Liitu Juhan Smuul, kes oli küll ehtsa kommunistliku taustaga, aga igati inimlik esimees.

Selles majas on elanud ja loonud eesti kirjandusele väga olulised autorid: Viidingute suguvõsa (ja hiljem Tarandid), Raudade suguvõsa, Jaan Kross ja Ellen Niit oma lastega, Rummod, Sangad, Kaplinskid, Suumanni Sass, Enn Vetemaa ja mitmed teised. Siin kasvas üles Erni Hiire lapselaps Karl-Martin Sinijärv, siin näeb tänagi veel Mihkel Mutti, Aino Pervikut, Jelena Skulskajat, Aksel Tamme ja teisigi kirjainimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles