GALERII ⟩ Baltoscandali avalavastust etendati ööklubis Carola

Kultuuritoimetus
Copy

Rakvere legendaarses ööklubis Carola jõudis publiku ette Liisa Saaremäeli ja Emer Värki dokumentaallavastus «Sihtkoht teadmata 12 HMR», mille kaasloojateks ja etendajateks on Rakvere reaalgümnaasiumi vastsed vilistlased.

See on kirju koondportree noorte inimeste elust, kooli lõpust, lahknevate teede ristumiskohast, väikelinnas kasvamisest ja unistustest. Baltoscandali festivali avaetendus oli ühtlasi ka esietendus.

«Alustasime ettevalmistavat tööd ligi pool aastat tagasi. Tutvusime abiturientidega individuaalselt Zoomis kui ka kohapeal, püüdsime leida vastastikust koostöövormi, et luua midagi, mis oleks mõlemale osapoolele tähenduslik. Leidsime, et noortega koos lõpupeo korraldamine võimaldaks protsessi kureerida praktiliselt ja funktsionaalselt,» kirjeldasid lavastuse sündi Liisa Saaremäel ja Emer Värk.

Etendajateks on oma ea eksperdid ehk Rakvere reaalgümnaasiumi abituriendid, kellega koos luuakse publikule ruumikogemus, milles põimuvad dokumentaalne materjal ja selle fiktiivne tõlgendus. Lavastuse ruum on kohtumispaik noorte ja publiku vahel, et aktiveerida vastuoluline mälukeha, milles on nii ilu, arusaamatust kui ka torkavat teravust.

«Otsisime vastust küsimusele, mis võiks olla kunstiline vaste sellele ajalisele vaakumile, milles noored inimesed kooli lõpetamise hetkel viibivad – unistused täituvad, purunevad või teisenevad. Väikelinnas gümnaasiumi lõpetamine tähendab sageli kodust lahkumist ja siirdumist suurlinna, kas ajutiselt või alaliselt,» sõnasid lavastajad.

«Sihtkoht teadmata 12 HMR» esietendus 6. juulil klubis Carola ning etendub veel vaid ühel korral 7. juulil.

Rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal toimub Rakveres 6.–9. juulini. Neli päeva tihedat programmi toob Rakverre kokku etenduskunstide tipptegijad Eestist, Euroopast ja kaugemaltki. Festivali kunstiline juht on Priit Raud ja korraldab Rakvere Teater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles