Rae Kunsti Platsis avatakse Kristi Leppiku ja Triin Simsoni näitus «Femme Fatale»

Kultuuritoimetus
Copy
Kristi Leppiku ja Triin Simsoni näitus «Femme Fatale».
Kristi Leppiku ja Triin Simsoni näitus «Femme Fatale». Foto: Repro

14. juulil kell 19 avatakse Rae Kunsti Platsis performance’iga Kristi Leppiku ja Triin Simsoni näitus «Femme Fatale», mis jääb avatuks augusti lõpuni.

Kunstnikud kirjutavad oma näituse tutvustuseks: «Kõik sai alguse 2019. aastal ühest Kalamaja kohviku ürituste sarjast Femme Fatale. See oli ood anonüümsele female power’ile, ülistamaks naist ja tema jõudu. Alustasime sellest, et tahtsime lihtsalt näidata kui ainulaadsel ja erineval moel ilus on naine. Ja milline kujund sümboliseeriks naist paremini kui rinnad – ehted ja relvad üheaegselt – suured ja väikesed, ilusad ja väga ilusad. Kipsside materjalina tekitas steriilse distantsi ja elimineeris kogu lihalikkuse, mis andis võimaluse naisel endast distantseeruda. Alles jäi puhas vorm, anonüümne, habras ja ilus Naine.

Näitus avati vaikiva performance’iga, kus võeti publiku silme all kipsivorm otse naise kehalt. Publik sai kogeda ühtaegu usalduslikku ja intiimset rituaali, mis on iga seinal oleva büsti lahutamatu osa ja annab igale väliselt askeetlikule rinnapaarile hingamise.

Enamik modelle küsis, et mis on nende kipsivormide võtmise idee? Iseenesest ei ole selles ju kuigi keerukat kunsti. Et mitte nende usalduslike ja intiimsete hetkede spontaansust rikkuda, ütlesime lihtsalt, et tahame näidata kui ainulaadsel ja erineval moel ilusad on naise rinnad. Aga see oli vaid asja väline külg. Tegelikkus pakkus oluliselt enam naudingut oma modellide enesekindlusest, enesega rahulolust, enese teadvustamisest, enese aktsepteerimisest läbi protsessi ja juhusliku materjali. Endast hetkeks distantseerudes, koges naine end justkui uuena, vabana oma juurdunud mõttemustritest. Me nägime, kui vastastikku inspireeriv see oli.

Kuna teema leidis palju positiivset vastukaja nii modellide endi kui vaatajate seas ning teekond osutus meie jaoks inspireerivaks, sai algselt ühekordsena mõeldud projektist näituste ja performance`te sari, mis on olnud erineval moel pühendused naise teadlikule enese aksepteerimisele.

Läbi naiseks olemise kogemuse püüame kõnetada ühiskonda ja rääkida nii seksuaalse kui loomingulise vabaduse väljendamise võimalikkusest.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles