KUULA ⟩ Mari Kalkuni nostalgilist teatrimuusikat inspireeris Eesti-Venemaa piir

Kultuuritoimetus
Copy
Mari Kalkun
Mari Kalkun Foto: Lilli Tölp / Scanpix

Setomaal, vaid paari kilomeetri kaugusel Vene piirist, etendub suvelavastus «Petserimaa igatsus». See on piir, mis lavastuses lahutab inimesi ja armastajaid, inspireerib ja hävitab meeli. Piir, mis on saanud uue tähenduse alates 2022. aasta veebruarist, oli osaliselt ka ajendiks, miks Mari Kalkun otsustas digitaalselt välja anda sellele teatritükile loodud muusika.

Kalkuni laulud ja instrumentaalpalad on haprad ja lüürilised, samas julged ning tugevalt seotud kohaliku vaimu ja keelega. Lavastuse stsenaarium tugineb nii seto kui ka eesti keeles kirjutava kohaliku poeedi Ilmar Vananurme loomingule ja luulele.

«Nende ridade sees oli nii palju igatsust ja armastust, et selle intensiivsus puudutas mind peaaegu füüsiliselt. Kirjutasin sellest tundest kantult «Petseri valsi», millest sai teatritüki peateema», selgitab Kalkun. «Selles on nostalgia lapsepõlve järele, armastuse kaotamine ja leidmine, lootus ja lõpuks - rahu leidmine», kirjeldab muusik. Sunniviisiline eraldatus, piiride sulgemine, mis lõhub paljude inimeste elu, on valus teema mitte ainult siin maailmajaos.

«Nii lähedal, aga nii kaugel», nagu teatritükis korratakse - täpselt nii võibki end tunda istudes suveteatri asukohas - vanas küünis, vaid kiviviske kaugusel piiripunktist, kus kulgeb Eesti ja Venemaa vaheline piir. Eriskummaline tunne, aga kujutage ette, et armastate kedagi teisel pool. Nii juhtus Pauliga, lavastuse «Igatsus Petseri järele» peategelasega.

Muusika on ise salvestatud Mari Kalkuni kodustuudios Võrumaal ning selle on tundliku käega kokku miksinud tema heliprodutsent Martin Kikas (Ö Stuudio). Muusika on saadaval piiratud tiraažis punase kassetina, mis viitab teatritüki ajastu, 90ndate alguse hõngule, mil Setomaa ja Petseri alad ja inimesed üksteisest ära lõigati. Nüüdsest on teatrimuusika kuulatav ka eraldi albumina digitaalselt Bandcampis ning tellitav artisti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles