ARHIIV ⟩ Uus kultuuriminister Piret Hartman: tänapäeva Eesti inimesel võib olla mitu rahvusidentiteeti, aga võiks olla üks riigiidentiteet (7)

Meelis Oidsalu
, Fookuse Võimu ja julgeoleku toimetaja
Copy
Kultuuriministeeriumi asekantsler Piret Hartman kinnitab, et Eesti riik saab hakkama nende inimeste lõimimisega, kes on siin ühiskonnas juba olemas, ja tuleb toime ka uute tulijatega.
Kultuuriministeeriumi asekantsler Piret Hartman kinnitab, et Eesti riik saab hakkama nende inimeste lõimimisega, kes on siin ühiskonnas juba olemas, ja tuleb toime ka uute tulijatega. Foto: Erakogu

Rahvusringhäälingu andmetel sai kultuuriministri ametikoha uues valituses sotsiaaldemokraat Piret Hartman. Taasavaldame intervjuu, mis sai temaga tehtud tänavu 13. veebruaril, kui Hartman oli kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler.

Kõigepealt palun ütelge rahvakeeli, mis see sidusus on, millega seda süüakse? Kas sidusus seisneb mingite ühiskondlike pingete puudumises või saab seda ka positiivselt sõnastada?

Sidusus on see, kui inimesed, kes on oma koduks valinud Eesti, tunnevad ennast siin hästi ja saavad end teostada, ning et ka need Eesti inimesed, kes elavad välismaal, on kontaktis Eestiga, Eesti kultuuriruumiga ja saavad võimaluse Eesti ellu panustada. Seejuures ei ole oluline, et teisest rahvusest inimene, kes saab kultuuriruumi osaks, kaotaks oma juured. Eesti identiteet lisandub olemasolevale.

Tänapäeva ühiskonnas võib inimesel olla mitu rahvusidentiteeti, näiteks segaperekondade lapsed ei pea valima ühe või teise identiteedi vahel, pigem on neil nii see kui ka teine enesetaju. Sidusus on ka see, kui erinevate kogukondade vahel on suhtlus ja kontaktid, kui keegi jää kõrvale ega eraldatuks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles