Mõrtsukas saab tabatud: apteeker Melchior seikleb nüüd teleekraanidel

Kultuuritoimetus
Copy
Märten Metsaviir detektiivist apteekrina «Apteeker Melchior. Viirastuses»
Märten Metsaviir detektiivist apteekrina «Apteeker Melchior. Viirastuses» Foto: Pressifoto

Eesti filmimaastikul märgilise tähendusega «Apteeker Melchiori» triloogia esimene osa on nüüd kättesaadav ka kodumaise teleteenuse Apollo TV platvormil.

Aprillis esilinastunud «Apteeker Melchior» kogus kinodes üle 118 000 vaataja, mis on üks Eesti filmide parimaid tulemusi läbi aegade. Ka juba avanädalavahetusel tõi triloogia esimene osa kinno 30 000 inimest, mis oli koroonaperioodi rekord ja teeb silmad ette mitmele Hollywoodi suurfilmile.

Elmo Nüganeni lavastatud film on Eesti mõistes vägagi suurejooneline ajaloodraama ning Apollo TV juhatuse liikme Pert Lombi sõnul julgetakse harva ette võtta midagi nii suurt ja mahukat, kuid risk on ennast ära tasunud. «Melchior on suurepärane ajalooline kostüümikrimka,» lisas Lomp.

Filmimise perioodiks transformeerus Tallinna vanalinn tagasi keskaega, kuid see ei tähenda ainult halle seinu ja räpaseid tänavaid, vaid ekraanilt kumab läbi värvikas igapäevaelu ja ajastutruu detailitäpsus. «Võimas on näha kuidas vanalinn muutub reaalseks ajarännakuks ja seda kõike mõnusalt närvikõdi ja silmailu pakkudes,» kommenteeris Lomp filmi suurejoonelisust.

Põnevust ja uudsust lisavad filmile mitmed värskelt lavakooli lõpetanud näitlejad, kes siin oma esimese suure rolli teevad. Melchiori osatäitja Märten Metsaviir ning tema abilist Gerket mängiv Maarja Johanna Mägi etteasted võeti publiku poolt soojalt vastu võetud. Nende kõrval saab filmis näha ka Eesti näitlejate kahurväge, eesotsas Marko Matvere, Alo Kõrve ja Andero Ermeliga.

Indrek Hargla samanimelise romaani ainetel põhineva ajaloolise mängufilmi «Apteeker Melchior» sündmustik leiab aset keskaegses Tallinnas, kus noor apteeker Melchior määratakse uurima kuulsa ordurüütli mõrva. Nutikas noormees avastab, et tapetu otsis müstilist «Tallinna vangi» ja jäljed viivad dominiiklaste kloostrisse. Vallandub vapustav veretööde jada – surmaohus on igaüks, kes selle saladusega kokku puutub. Samal ajal tärkavad apteekris kahtlused oma õpipoisi osas, kes näib midagi varjavat.

Üles on filmitud juba kõik kolm osa. Kõik Melchiori film jõuavad pärast kinolevi Apollo TV platvormile. Augustis linastuvat filmi «Apteeker Melchior. Viirastus» saab kodudes vaadata aasta lõpus ning kolmandat filmi uue aasta alguses. Pert Lombi sõnul on platvormi suurim eesmärk pakkuda oma klientidele just suurel hulgal Eesti loomingut. «Seepärast iga Eestis loodud ja loodav linateos leiab alati koha ka Apollo TV valikus,» rääkis Lomp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles