Tartu Linnamuuseumi direktoriks saab Risto Lehiste

Kultuuritoimetus
Copy
Risto Lehiste
Risto Lehiste Foto: Enriko Lill

Tartu Linnamuuseumi uueks direktoriks saab senine Eesti Muusika Kuulsuste Koja tegevjuht Risto Lehiste.

Abilinnapea Lemmit Kaplinski ütles, et mitme tugeva kandidaadi seast langes valik Lehistele tänu tema laialdasele kogemusele muuseumivaldkonnas. «Risto on juba juhtinud Linnamuuseumis mitmeid näituseprojekte ja püsiekspositsiooni ettevalmistamist. Seetõttu on tal ka selge nägemus, kuidas saab Linnamuuseum olla väljapaistev aastal 2024, mil Tartu on Euroopa kultuuripealinn ja möödub 800 aastat Tartu kandmisest Euroopa kaardile piiskopilinnana,» rääkis Kaplinski.

Lehiste sõnul on Tartu Linnamuuseumi direktorina tema peamiseks eesmärgiks muuseumi pildile toomine 2024. aastaks, et anda Euroopa kultuuripealinna külalistele atraktiivne ülevaade Tartu linna turbulentsest ajaloost. «Tartut on ajaloo jooksul korduvalt püütud hävitada, aga linn on ikka ja jälle tuhast tõusnud. Sellest ellujäämise kunstist, Tartu minevikust, olevikust ja tulevikust tahangi muuseumikülastajatele ja Euroopale jutustada,» ütles ta.

Lehiste hinnangul vajab Linnamuuseumis ning mitmes filiaalis just näituste pool tugevalt arendamist, et olla vääriline partner Eesti Rahva Muuseumile, Tartu Ülikooli Muuseumile ning Ahhaa keskusele. «Selles mõttes on siinne muuseumide konkurents eriti tugev. Tartu Linnamuuseumis töötavad pühendunud inimesed ning nende professionaalse panuse ning muuseumi ülimalt väärtuslike kogudega võib teha suuri asju. Usun, et ka minu enda eelnev kogemus aitab sellele kaasa,» lausus ta.

Tartu Linnamuuseum
Tartu Linnamuuseum Foto: Sille Annuk

Risto Lehiste on töötanud muuseumivaldkonnas alates 2004. aastast. Ta on eest vedanud näitusi Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis, Eesti Ajaloomuuseumis, teinud näitustealast koostööd Tartu Ülikooli Loodusmuuseumi ning Brüsseli Muusikainstrumentide Muuseumiga. Lisaks on Lehiste juhtinud muuseumitegelase August Pulsti pidunädalate korraldamist ning Pulsti mälestusteraamatu koostamist, mis pälvis 2014. aastal Eesti muuseumide teadustrükise aastaauhinna.

Alates 2015. aastast on ta vedanud Eesti rütmimuusika ajaloo kogumist, uurimist ning eksponeerimist Eesti Muusika Kuulsuste Koja nime all. Tartu Linnamuuseumis olid tema viimasteks koostöödeks ajutise näituse «Sinna, kus olen pärija. Muutuv matmiskombestik keskajast ärkamisajani» teostamise ning muuseumi uue püsiekspositsiooni projekti juhtimine.

Lehiste on töötanud Eesti Muusika Kuulsuste Koja tegevjuhina, Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi muusikaosakonna juhatajana ja osalenud Eesti Rahvusliku Folkloorinõukogu töös. Kultuurikorralduse magistrikraadi omandas ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Tartu Linnamuuseum tegutseb juba 1955. aastast ning räägib läbi püsiekspositsiooni ja erinevate näituste vana ja uue aja Tartust. Muuseumi senine direktor Sirje Karis lahkus ametist juuni lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles