AK ⟩ Kas lapsed kasvavad ise või tuleb neid kasvatada?

Hedvig Hanson
Copy
Lapsevanemad kehtestavad lapse perspektiivi ka oma eesnimevalikuga.
Lapsevanemad kehtestavad lapse perspektiivi ka oma eesnimevalikuga. Foto: Shutterstock

Psühholoogia- ja kasvatusalaseid raamatuid tõlkiv kirjastus Väike Vanker teeb tänuväärset tööd, andes meile võimaluse saada paremateks, teadlikumateks lapsevanemateks ning seeläbi ravida ka oma lapsepõlvetraumasid. Sest enamikul neid ikka on.

Olen ikka mõelnud, et selleks et autot juhtida, peame käima autokoolis, õppima liiklust, sõitma nii libedaga kui pimedal ajal, läbima eksamid. Aga lapsi saada, inimelu eest vastutama hakata võib igaüks ilma eksameid läbimata! Muidugi, eks oma energia ole ju bioloogilisel valikul, armutuhinal ning mõte kindlasti ka sel looduslikul stiihial või siis kaunimalt öelduna «taevalikul valikul».

Ent ometi, isegi kui lapsevanemad alustavad suure innu ja hoolega, võivad väsimuses hakata suhted kiiva kiskuma ning me kasvatame lapsi oma kogemuse põhjal, mis ei pruugi olla lapsele toeks. Või jätame nad sootuks kasvatamata, üksi kasvama.

Pole siis ime, et nii paljud meist on kuidagi katki, tunnevad end üksikuna või tühjana. Selle tunde taga ongi sageli emotsionaalselt ebaküpsete vanemate põhjustatud vead. Aga stopp! Siinkohal ei tohi me jõuda oma vanemate süüdistamiseni, sest mis oleks sest muud kui lisakahju. Küll aga on võimalik võtta lõpuks ohjad enda kätte, saada teadlikuks sellest, mis meiega on toimunud, ning püüda ise mitte neid mustreid korrata. Tihtilugu juhtub see alles siis, kui endal lapsed või kui nende teismeliseeas hakkavad ilmnema probleemid, mis tegelikkuses samuti võiksid aidata meil päriselt asju näha.

«Mugavusvanemad» ütlevad tihtilugu, et lapsi pole vaja kasvatada, et nad kasvavad ise. Eks nad kuidagi kasvavadki. Ja mõned, näiteks passiivsete ja tõrjuvate või tööd rügavate vanemate lapsed peavadki end ise kasvatama. Aga mina võrdlen laste kasvatamist taimekasvatamisega: kui sa oled midagi istutanud, siis ka vastutad. Taim vajab hoolitsust, toestust, et ta ei kasvaks kiduraks, kõveraks. Jah, tõsi, on taimed, mis saavad iseseisvalt hakkama – need metsikud. Aga kui tahame kasvatada kultuuri, siis peame olema tublid aednikud. Siis on ühel päeval oma kasvatuse viljadest ka rõõmu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles