Tartuff lööb tantsu! Mida tasub vaadata armastusfilmide festivalil?

Ralf Sauter
, filmikriitik
Copy
Gaspar Noé «Ekstaas» pakub unustamatult hullutava filmikogemuse.  
Gaspar Noé «Ekstaas» pakub unustamatult hullutava filmikogemuse.  Foto: Filmikaader

Enam kui 15 aastat Tartus toimunud armastusfilmide festival Tartuff on iga aastaga jõudsasti kasvanud ning meelitanud ligi aina rohkem noort uudishimulikku publikut. Kuna Tartuffi põhiteemaks on armastus, võib jääda mulje, et festivali programm on üle laetud romantilise roosamannaga, mis mõeldud noorpaaridele kohtingul vaatamiseks. Tegelikult leiab igal aastal Tartuffi kavast mitmeid raskeid ja veidraid filme, mis leiavad armastusele ebatavalisi definitsioone ning puudutavad kaalukaid ühiskondlikke valukohti läbi keeruliste inimsuhete.

Iga filmisõber, kes suvisel ajal tudengilinnas aega veetnud, teab jutustada mõne isikliku nostalgilise Tartuffi-loo. Minule meenub Tartuffile mõeldes, kuidas kunagise tüdruksõbraga sai lõdisedes üht Aasia filmi vaadatud, sest vabas õhus toimuval õhtusel seansil jäi särgist lihtsalt väheks. Kohe pärast filmi lõppu jäime ka paduvihma kätte, mis osutus ootamatult romantiliseks punktiks armastusfilmide festivali raames toimunud seansile. Seda enam, et vaadatud Aasia filmis sadas ka muudkui vihma.

Filmide vaatamine Raekoja platsi vabas õhtuhämaruses annab meeldejäävalt värske kogemuse, mis eristab Tartuffi nii PÖFFist kui Haapsalus toimuvast õõvafilmide festivalist HÕFF. Veel enam, Tartuffi seansse saab külastada tasuta, nii et nädalapikkuse Tartuffi-melu järel ei ole keegi sunnitud õnnetult kiirsupist toituma, sest kogu raha on piletite peale ära kulunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles