ARVUSTUS ⟩ Esteet ideaalide barrikaadidel

Vahur Laiapea
, filmirežissöör, -produtsent ja -operaator
Copy
Mario Pulveri «Lokomotiiv» märgiti ära Eesti Kirjanike Liidu 2021. aasta romaanivõistlusel.
Mario Pulveri «Lokomotiiv» märgiti ära Eesti Kirjanike Liidu 2021. aasta romaanivõistlusel. Foto: Erakogu

Mario Pulveri äsja ilmunud teost «Lokomotiiv» nimetatakse romaaniks. See on Eesti Kirjanike Liidu 2021. aasta romaanivõistluse äramärgitud töö. Selle tagakaanele trükitud tutvustuses seisab muuhulgas: «Kui üks noor mees oma tüdruku maha jätab, võib suhte lõpetamist õigustada mitut moodi. Võib mõelda, et liiklusõnnetusse sattudes käis noorukil surm silme eest läbi ja see seadis elu uude valgusesse. Võib öelda, et meenus lapsepõlv ja see, mis päriselt oluline. Aga üks on selge – mis ühele toob vabanemise, toob teisele valu ja kannatusi.»

Tegelasi tuleb ja läheb

Üksiti neid tsiteeritud lauseid lugedes võiks raamatu lahterdada nn naistekate roosakasse ritta. Mahajätmine. Õnnetus. Armastab. Ei armasta. Vabanemine. Kannatused. Mida veel tahta? No ja veel raamatu avalõik, kus on ära toodud, et see saab olema meie armastuslugu, ainult et «mina» ei armastanud «sind».

Siiski, autori taotlused on avaramad. Kaanel leidub veel üks tutvustav tekst. See räägib inimese õigusest teist inimest ohverdada. Mõtetest, mis hargnevad nagu raudteerööpad. Need mõtteraudteerööpad viivad lugeja Kiviõlisse ja Tartusse. Aegadesse enne ja peale Teist maailmasõda. Ja mööda vilksatavad pildid elusaatustest, millest mõned ristuvad küüditamisjärgsel päeval raudteel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles