Samba Touré: malilaste kultuuris on muusikal igapäevaelus väga eriline koht

Margus Haav
, reporter
Copy
Samba Touré seni ­viimane album nimega ­«BINGA» ilmus eelmisel aastal ja kogus väga head vastukaja. 
Samba Touré seni ­viimane album nimega ­«BINGA» ilmus eelmisel aastal ja kogus väga head vastukaja. Foto: Viljandi pärimusmuusika festival

Malist pärit kitarrist, laulja ja laulukirjutaja Samba Touré ühendab oma loomingus Nigeri jõe bluusi, traditsioonilised Songhai teemad ja lääne mõjutused.

Nagu enamik Mali laule, kannavad ka tema palad endas sügavat moraalisõnumit ja tutvustavad ühtlasi Mali kultuuri eripärasid, nagu näiteks perekonna eriline tähtsus. Tema omapärane stiil on toonud talle fänne üle ilma. Samba Touré seni viimane album, möödunud aastal ilmunud «BINGA» on leidnud palju positiivset vastukaja. Teenitult.

Samba Touré, astute peagi Viljandis lavale. Kas olite Eestist varem midagi kuulnud?

Ausalt öeldes ei tea ma Euroopa geograafiast kuigi palju, kuid õpin tasapisi meie ringreiside käigus. Kolm aastat tagasi oli meil võimalus Leedus esineda ja arvan, et just seal kuulsin esimest korda Eesti nime, sest enne Vilniusse jõudmist oli meil vahepeatus Riias. Ja viimasel ajal kuulen praeguste sündmuste, Ukraina sõja tõttu rohkem Eestist ja üldse Balti riikidest.

Kui vanalt esimest korda muusikaga kokku puutusite ja kuidas see juhtus?

Olen muusikat armastanud lapsest saati. Minu lauljast ema osales Mali kultuuribiennaalidel. Kitarril saatis teda noor Ali Farka Touré, kes oli siis veel muide täiesti tundmatu. Nagu kõik teisedki, kasvasime üles 70ndatel ja 80ndatel moes olnud Mali ja seejärel Zaire’i hittide saatel raadiot kuulates. See oli enne, kui ise muusikaga tegelema hakkasin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles