AK ⟩ Särava koomilise tumedusega kriminaalne seikluspargimatemaatika

Helen Pärk
, krimikriitik
Copy
Antti Tuomainen oma romaanide «Jänesefaktor» ja «Põdravalem» eestikeelsete tõlgetega.
Antti Tuomainen oma romaanide «Jänesefaktor» ja «Põdravalem» eestikeelsete tõlgetega. Foto: Erakogu

Soome krimikirjaniku Antti Tuomaineni (snd 1971) musta huumoriga vürtsitatud krimipõnevikud «Jänesefaktor» ja «Põdravalem» sobivad muhedaks suvelugemiseks ka kõigile neile, kes krimižanri poole tavapäraselt altkulmu vaatavad või matemaatika ees keskmisest suuremat hirmu tunnevad.

Krimisõprade seas juba vaikselt sahistati, et Tuomaineni kirjutatud krimid ei ole just väga traditsioonilised, tema romaanides on see salapärane X-faktor, mis eristab neid peavoolu põnevikest. Siit-sealt tuli ka soovitusi, et juhul kui ma ei ole veel jõudnud põhjanaabrite krimikirjanduse eredamaid hitte lugeda, siis tasuks seda kindlasti kiiremas korras teha. Lõplikult veenis mind «Jänesefaktorit» ning seejärel juba ka «Põdravalemit» kätte võtma ETV saade «Kirjanduse aeg 2022», kus Antti Tuomaineniga vestles kirjanik Jan Kaus.

Üliharva juhtub, kui loen ühe nädalavahetusega läbi sama krimisarja kaks järjestikku ilmunud osa, lükates kõrvale kõik muud olulised tegemised, kuid kindlustusmatemaatiku Henri Koskineni hullumeelsetest seiklustest oli lihtsalt väga keeruline lahti lasta ning millegi argisega tegeleda.

Matemaatikuid krimiromaanide peategelastena ikka aeg-ajalt kohtab, nad on süstemaatilised, nutikad, vähem või rohkem omapärased, kuid 42-aastane Koskinen on omaette nähtus. Haakumata oma uue ülemuse innovaatiliste juhtimismeetoditega ning personalipoliitikaga, valib ta omal soovil töölt lahkumise.

Kuid kui kusagil sulgub uks, avaneb kindla peale mõni teine – ootamatult selgub, et Henri on pärinud oma venna Juhani seikluspargi koos sealsete probleemide ja ülimalt kentsaka personaliga. Venna suurejoonelised äriplaanid ei ole olnud just näpuga seadusi järgivad ning koos seikluspargiga saab Koskinen enda kaela ka probleemid: «Jänesefaktoris» on nendeks protsentarvutusega hädas olevad liigkasuvõtjad ning laenuhaid, «Põdravalemis» ebaausaid matemaatilisi tehteid viljelevad tarnijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles