KUNSTIARVUSTUS Ta elab! Tõesõna, ta elab!

Aleksander Metsamärt
, kunstikriitik
Copy
Näitusevaade. Esiplaanil Mooni Perry videoinstallatsioon «Binlang Xishi».
Näitusevaade. Esiplaanil Mooni Perry videoinstallatsioon «Binlang Xishi». Foto: Mari Volens

Näitus «ars viva 2022 – tajuvälja agendid» on otsekui illustratsioon kunsti enda töömehhanismidele, mis ei maanda kunstiteoseid seejuures illustratsioonideks.

Alapealkirjana on «Tajuvälja agendid» lausa frustreerivalt täpne. Frustreerivalt, sest see on üks neid pealkirju, mille peale oleks tahtnud tema lihtsuses, täpsuses ja võluvas pretensioonikuses ise tulla. Eriti kui teema, mida näitus lahkab, on samavõrd üldistav kui kogemine ise!

Maria Helen Känd on kuraatorina loonud terviku, mis kinnitab kunsti enda vormilist ja meelelist potentsiaali – võimet avardada tajuvälja, virgutada vaimu ja siblida suslikuna salakavalalt hinge. Viimast läbi nii peenetundeliste liigenduste kui ka kümnete isiklike ja teadvustamatute riimide, mida teosed omavahel edukalt loovad.

Näitusel on eksponeeritud kuus kunstnikku. Kolm neist maineka «ars viva» auhinna laureaadid (Mooni Perry, Lewis Hammond ja Tamina Amadyar), kolm baltlased (Laura Põld, Anastasia Sosunova ja Janis Dzirnieks). Selgituseks: «ars viva» on auhind, mida annab 1953. aastast välja Saksa Majanduse Kunsti- ja Kultuuriliit, II maailmasõja järgselt loodud filantroopne organisatsioon, mille mõte oli kultuur jalgele aidata ja nüüdseks pigem tema jalgealust kindlustada. Näituse kontekstis on antud teadmine õnneks võrdlemisi ebaoluline, kuid taustinfona tõstab terviku aktsiaid. Sest näitus võtab «ars viva» nime endale deviisiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles