Oodates Hollywoodi: valitsus eraldas filmitegijate Eestisse meelitamiseks veel miljoneid

Kultuuritoimetus
Copy
Robert Pattinson spioonipõnevikus «Tenet» (filmitud Laagna teel)
Robert Pattinson spioonipõnevikus «Tenet» (filmitud Laagna teel) Foto: Warner Bros.

Valitsus suurendas ühekordselt tagasimaksefondi Film Estonia mahtu 3,4 miljoni euro võrra. Film Estonia 2022. aasta maht on seega kokku 5,4 miljonit eurot.

2022. aastaks ette nähtud tavapärane fondi maht 2 miljonit eurot oli 2022. aasta jaanuari seisuga väljamaksekohustusega kaetud. Erakorraline fondi suurendamise vajadus tekkis tänu rahvusvaheliste suurprojektide huvile Eestisse tulla ja sellest tuleneva hüppelise nõudluse kasvuga. Paljuski on see seotud rahvusvahelise filmitööstuse taaskäivitumisega pärast koroonapandeemiast tingitud madalseisu.

Film Estonia sarnased tagasimakseprogrammid on maailmas kõige levinum automaatne mehhanism, millega meelitatakse riiki välisinvesteeringuid ja elavdatakse kohalikku turismi, filmitööstust ja majandust. Vahendid Film Estonia ühekordseks suurendamiseks eraldati valitsuse reservist.

«Filmikunst on üks tõhusamatest kultuurilise dialoogi vahenditest ning see otsus on Eesti filmitööstuse jaoks kahtlemata oluline. Huvi Eesti vastu on välismaiste filmitootjate seas juba hüppeliselt tõusnud ning fondi suurendamine annab tõuke, et viia meie filmikultuuri rahvusvahelisele tasemele. Film Estonia aitab luua kõrgetasemelisi töökohti ja tuua Eesti majandusse veelgi rohkem välisinvesteeringuid, mida on kriisidest väljumisel hädasti vaja,» ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles