AK ⟩ Lahkunud on läti kirjanduse suurkuju Knuts Skujenieks

Copy
Knuts Skujenieks
Knuts Skujenieks Foto: Erakogu

25. juulil suri Lätis 20. sajandi teise poole väljapaistvamaid luuletajaid, tõlkija ja kirjandusanalüütik Knuts Skujenieks, kirjanik Mats Traadi (1936–2022) õpingukaaslane ning sõber. Lüürilise modernistina Läti kirjanduslukku väga erilise jälje jätnud Skujenieksi loomingust on aja jooksul valminud mitmeid tõlkevalimikke. Ta on pälvinud paljude maade kirjandusauhindu ja teenetemärke ning teda on esitatud korduvalt Nobeli kirjandusauhinnale.

Kirjanik Emīls Skujenieksi ja näitlejanna Marija Zauerhāgena pojana 5. septembril 1936 sündinud Knuts Skujenieks kaotas juba esimesel eluaastal ema, kasvades koos vennaga üles vanaema-vanaisa juures Kurmene vallas Bauska maakonnas. Sõja ajal läände põgenenud isa jäi elama USAsse. 1954. aastal astus Skujenieks Läti Riiklikku Ülikooli ajaloo-keeleteaduskonda, 1956. aastal jätkas ta õpinguid Moskva Gorki-nimelises Kirjandusinstituudis. Seal sai ta viimasel õppeaastal tuttavaks äsja kirjandusõpinguid alustanud Mats Traadiga.

1962. aasta aprillis arreteeriti Riiga tagasi saabunud Skujenieks süüdistatuna nõukogude-vastases agitatsioonis ning selles, et ta ei olnud «valvas» kodanik ega kaevanud võimuorganitele sõprade peale. Saadetud aastateks 1962–1969 Mordvas asunud range režiimiga vangilaagrisse, jätkas ta ka seal luuletuste kirjutamist ning pidas abikaasa vahendusel kirjavahetust mitmete Läti intellektuaalidega.

Laagriaastatel tutvus ta paljude Nõukogude Liidu kultuuritegelastest teisitimõtlejatega ning pani kokku ka oma esimese luulekogu «Seeme lume all» (eesti keeles ilmunud 2018. aastal Mats Traadi tõlkes). Kuigi selle kirjastamine võeti kolleegide abiga kirjanike liidus arutusele, jäi «Seeme lume all» toona trükkimata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles