Tartus etendub saksa lavastaja Daniel Kötteri «Maastikud ja kehad»

Kultuuritoimetus
Copy
Daniel Kötteri lavastus «Maastikud ja kehad».
Daniel Kötteri lavastus «Maastikud ja kehad». Foto: promo

Septembris toob esmakordselt toimuv rahvusvaheline etenduskunstide festival Performa Borealis koostöös Eesti teatri festivaliga Draama publikuni saksa lavastaja ja filmirežissööri Daniel Kötteri lavastustsükli «Maastikud ja kehad». Tegemist on immersiivse installatsiooni ja performance’iga, mis on pühendatud globaalse kaevandamise poliitilistele, sotsiaalsetele ja ökoloogilistele tagajärgedele ning sellega seonduvale problemaatikale.

«Maastikud ja kehad» on 5-osaline lavastustsükkel, millest Tartus jõuab lavale kolm osa – «Vesi ja koltaan» ning «Põlevkivi». Lavastustsükkel valmis kontseptsiooni autorite ja lavastajate Daniel Kötteri, Sarah Israeli ja Elisa Limbergi (Saksamaa) koostöös muusikute, etenduskunstnike, teoreetikute, teadlaste ning kohalike elanikega Indoneesias Lääne-Paapuas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Eestis Ida-Virumaal ning Saksamaal Leipzigi ja Ruhri piirkonnas.

Lavastustsükli osa nimega «Vesi» keskendub tagajärgede temaatikale, mis tekkisid peale söekavanduse sulgemist Ruhri piirkonnas Saksamaal.

«Koltaan» uurib koltaani kaevandamise sotsiaal-majanduslikke tagajärgi Kongo Rahvavabariigis, kus on palju väikseid käsitöönduslikke kaevandusi, kus töökorraldus on täiesti reguleerimata. Kaevandustes töötavad sageli naised olematu tasu eest ning tervise kahjustamise hinnaga.

Laval on suletud konteinerid, mis koosnevad 12 individuaalsest ruumielemendist. Kõigis konteinerites toimub 10 minuti vältel performatiivne tegevus. Konteinereid läbivad korraga 5-liikmelised grupid 10-minutise intervalliga. 6 ruumis näevad vaatajad läbi VR-prillide 360° filme. Ülejäänud konteinerites toimuvad performance´id. Vaataja jaoks on tegemist omapärase, informatiivse ja samas sensoorse elamusega.

«Põlevkivi» käsitleb põlevkivitööstusega seotud problemaatikat Ida-Virumaal. «Põlevkivi» ühendab endas installatsiooni, dokumentaalfilmi ja live-kontserdi industriaalrocki viljeleva bändi KEETAI esituses ning inkorporeerib lavastusse intervjuud Ida-Virumaa piirkonna erinevate elualade esindajatega, millega on võimalik tutvuda installatsiooni külastades.

Etendused toimuvad Eesti Rahva Muuseumi sillaalal 8., 9. ja 10. septembril.

Kõik etenduste külastajad on oodatud ka 10. septembril kell 17.30 ERM-is artist talk’ile, kus vestlevad Daniel Kötter ja Performa Borealise rahvusvaheline kuraator Thomas Frank, modereerib teatrikriitik Madli Pesti, ning samal päeval kell 21.30 algavale industriaalrockbändi KEETAI kontserdile.

«Maastike ja kehade» kontseptsiooni autorid ja lavastajad on Daniel Kötter, Sarah Israel ja Elisa Limberg (Saksamaa). Produtsent on saksa teatrikompanii ehrliche arbeit — freies Kulturbüro.

Performa Borealis on rahvusvaheline etenduskunstide festival, mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi. Festival toimub erinevates Tartu etendusasutustes, samuti leitud kohtades ja linnaruumis. Performa Borealis toimub koostöös Eesti teatri festivaliga DRAAMA ja täiendab seda rahvusvahelise programmiga. Performa Borealise pilootfestival toimub 2022. aastal ja põhifestival 2024. aastal.

Performa Borealise pilootfestival toimub 8., 9. ja 10. septembril 2022. aastal, kui Eesti Rahva Muuseumis etendub 3 osa saksa lavastaja ja dokumentaalfilmide režissööri Daniel Kötteri 5-osalisest globaalse kaevandamise mõjudest rääkivast lavastustsüklist “Maastikud ja kehad”. Interdistsiplinaarne lavastus, mis koosneb installatsioonist, 360° VR filmist, dokumentaalfilmist ja live-kontserdist industriaalrocki viljeleva bändi KEETAI esituses, on heaks näiteks interdistsiplinaarsest suunast, mis iseloomustab Performa Borealise põhifestivali kunstilist programmi.

Kaasaegsete etenduskunstide festivali Performa Borealise teemaks on sotsiaalselt vastutustundlik ja keskkonnateadlik teater ning see on pühendatud ühiskonnas oluliste teemade kajastamisele, millega inimkond silmitsi seisab. Teisalt on festivali eesmärgiks tugevdada kogukondlikke sidemeid ja leida üles see positiivne ühisosa, mis seob erinevaid indiviide ja elanike gruppe.

Festivali programm hõlmab kaasaegsete etenduskunstide kogu spektrit alates sõna- ja tantsuteatrist kuni visuaal- ja objektiteatri, dokumentaal- ja kogukonnateatri ning kaasaegse tsirkuseni.

Performa Borealise festivali peakorraldajad on Kristiina Reidolv ja Inga Koppel ning rahvusvaheline kuraator Thomas Frank (Saksamaa).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles