VABA AKADEEMIA LOENG Islamieelsete raidkirjade tõlgendused kummutavad legende ja arusaamu Araabia poolsaare ajaloost

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Külastaja vaatab raamatut 16. juunil 2022 Dubais avatud Mohammed Bin Rashidi raamatukogus.
Külastaja vaatab raamatut 16. juunil 2022 Dubais avatud Mohammed Bin Rashidi raamatukogus. Foto: Giuseppe Cacace

12. augustil on Vabal Akadeemial külas Imar Koutchoukali, kes räägib islamieelsest Araabia ajaloost kirjutistes. Otseülekanne algab kell 18.15.

Üle tuhande aasta on meie arusaam islamieelse Araabia poolsaare ajaloost tingitud legendidest ja mütoloogiast. Keskaja islami õpetlased Kairos ja Bagdadis olid ehitanud legendaarse pildi rändavatest ja püsivalt sõdivatest hõimudest ning neid kirjeldanud sõnaga jāhiliyya – teadmatus. Viimastel aastakümnetel on jooksvalt ilmnenud, tõlgendatud ning tõlgitud tuhandeid islamieelseid raidkirjasid, mis edastavad oluliselt teistsuguse pildi sellest piirkonnast. Kas ja kuidas muudavad need uued allikad meie arusaamu Araabia poolsaare ajaloost enne islami tulekut, sellest räägitaksegi loengus.

SA Academia Artium Liberalium ehk Vaba Akadeemia on 2018. aasta algul asutatud ühendus, mis koondab eesti haritlasi: teadlasi, mõtlejaid, intellektuaale ja õppijaid. Akadeemia eesmärgiks on luua tingimused renessansitüüpi haritlasringi tekkimiseks ja kujunemiseks kooskõlas vabade kunstide kontseptsiooniga. Akadeemia asutajateks on Marju Lepajõe, Mihhail Lotman, Ülar Ploom, Hardo Pajula ja Maria-Kristiina Lotman.

Avalikud loengud toimuvad sellel suvel Jakobi kultuurikoja asemel Katoliku Hariduskeskuse ruumis B 112. Majja saab sisse Iida tantsukooli ukse kaudu kooli esikülje vasakul pool.

Varasemaid Vaba Akadeemia loenguid on võimalik järele vaadata Postimees TV-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles