Kauaaegne Eesti barokkansambel tähistab juubelit uhkete kontsertidega

Kultuuritoimetus
Copy
Ansambel Corelli Consort Jüri Kuuskemaaga
Ansambel Corelli Consort Jüri Kuuskemaaga Foto: Karin Helstein/Corelli Music

Kontserdiagentuuri Corelli Music tuumikgrupp, barokkansambel Corelli Consort tähistab tänavu oma 30. juubelit. Corelli Musicu ühes ainulaadseimas kontserdisarjas «Eesti mõisad» on neil tulekul rida esinduslikke kontserte. Need toimuvad 12. augustil Tartus Tähtvere mõisas, 13. augustil Pärnumaal Allikukivi veinimõisas ja 14. augustil Harjumaal Peningi mõisas. Kõigi kontsertide algus on kell 18.

Corelli Music esineb koosseisus Meelis Orgse (barokkviiul), Madleen Kristen Alasi (barokkviiul), Kristiina Talen (barokkvioola), Villu Vihermäe (barokktšello), Imbi Tarum (klavessiin). Ansambli ehteks on seekord külalismuusik, Itaalia-Ameerika päritolu barokkviiuldaja Anthony Marini. Kavas on Vivaldi kuulus tsükkel «Aastaajad» autori vahetekstidega. Hubastes mõisades ootavad kuulajaid ees enne kontserti ja vaheajal salongikohvikud, ajaloolisi selgitusi jagab Jüri Kuuskemaa.

Juubilar Corelli Consort esineb pidevalt kõigis Corelli Musicu suurt huvi äratanud kontserdisarjades, nagu «Toompea muusikasalong», «Kirikupühad Maarjamaal» ning mitmed teised. Ansambel on kontserte andnud ka Viinis Liechtensteini palee kontserdisarjas, Haydni festivalil Rohrau lossis, Haydni sünnipaigas, Itaalias Savona festivalil ja Milanos EXPO Eesti paviljonis. 2019. aastal laienes mõisamuusika sari ka Soome: kontserdid toimusid Furuviki ja Alberga mõisates.

Solist Anthony Marini on õppinud Ameerikas, Sibeliuse Akadeemias ja Pariisi konservatooriumis. Üks tema õpetajaid on ka väljapaistev Soome spetsialist Sirkka-Liisa Kaakkinen-Pilch. Oma põhimõtete kohta ütleb Anthony Marini: «Mulle meeldib uudishimu ja avastamisrõõm, mis kaasneb varajase muusika mängimisega. Samuti tunnen, et «ajalooliselt informeeritud» lähenemine annab suure kunstilise vabaduse, samuti avastan siin paljusid muusikalisi väljendusvahendeid, mis olid omased varasematele aegadele.»

Anthony Marini mängib hiljuti ka Eestis esinenud Helsingi barokkorkestri koosseisus ning on musitseerinud koos Eesti vanamuusikaansambli Floridantega. Anthony Marini instrumendiks on Ameerika meistri Jason Viselteari valmistatud barokkviiul. Lisaks viiulile mängib Marini ka viola da gamba’t, viola d’amore’t ja nyckelharpa't.

Corelli Music on jõudnud juba 100. mõisani

Corelli Music hakkas kõikjal Eestimaa paikades asuvate baltisaksa mõisade võlu avastama juba 24 aastat tagasi, kui kontserdiagentuuri juht ja hing, barokkviiuldaja Mail Sildos asutas sarja «Eesti mõisad». Mail Sildos meenutab toonaseid aegu: «Tahtsime oma kontsertidega kokku panna ajaloolise tausta laiemalt, nii nagu umbes sel ajal, kui mõisad ehitati, võis muusika seal kõlada. Need hooned on ajalooliselt seotud muusika, loomingu ja mõttetegevusega. Just sellise vaimsuse tahaksin muusika kaudu esile tuua.»

Selle mõisakontsertide sarja teeb eriti ahvatlevaks see, et juba üle 20 aasta on kontsertidel kaasas Jüri Kuuskemaa tutvustamas mõisa ajalugu. Mail Sildos: «Jüri Kuuskemaa on meile täielik õnnistus! On välja kuulutatud, et vaheaeg on tema päralt ja tihti see vaheaeg venib tunnipikkuseks. Ta käib publikuga mõisades ringi, kolab mööda pööninguid, parke ja nurgataguseid ja jutustab ning publikule see väga meeldib.» Tänavu on Corelli Music mõisakontsertidega jõudnud tähtsa tähiseni: 100. mõisani – selleks sai Peningi mõis. Peningi mõisa omanik on tuntud arst ja poliitik Arvo Haug.

Koos abikaasaga on nad hoonet südamega taastamas. Mõisa hoonestus on läbi teinud suure taassünni, ka peahoone taastamine on jõudsalt edenenud. Esimese korruse ruumid on juba vägagi esinduslikud ning sisustatud ka ehtsa ajaloolise mööbliga. Tähtvere mõis kuulub praegu Eesti Maaülikoolile. Häärber on aastatest 1913–1914 ja esindab Balti arhitektuuris levinud nn heimatstiili ehk kodumaastiili.

Hoone kujundusele annab omapära puitsõrestiku kasutamine. Mõisa viimasteks baltisaksa omanikeks oli von Wulffide suguvõsa. Mõisaaegsest interjöörist on järele jäänud vähe, kuid saali akendest avaneb kaunis vaade Emajõe luhale. Allikukivi veinimõis ehitati 1860. aastatel kalevivabrikant Zoepffeli suvehäärberina. Suurejooneline hoone on pärast Tihemetsa põhikooli tegevuse lõpetamist alates 2012. aastast eravalduses. Perekond Hein on mõisast arendamas veinimõisa, mille toodangut saab ka maitsta ja kaasa osta.

Allikukivi veinimõis
Allikukivi veinimõis Foto: Pressifoto

Kontserdiagentuuri Corelli Music metseenlus

Üks erilisi osi Corelli Musicu ja kontserdisarja «Eesti mõisad» tegevuses on metseenlus. Igal aastal on toetatud kas mõnda mõisakooli, mõisas asuvat lastekodu või hooldekodu.

1999. aastal remonditi kontserdisarja abiga Anija algkooli muusikaklass, 2000. aastal pandi alus Roosna-Alliku põhikooli saali toolide fondile. 2001. aastal sisustasid metseenid Porkuni kooli raske puudega laste raviks vajaliku muusikateraapia kabineti, 2002. aastal remonditi annetuste toel Maidla lastekodu, 2003. aastal lõpetati sarja abiga Inju lastekodu saali restaureerimine. 2004. aasta toetus läks Kiikla mõis-lastekodu peremajadele, 2005. aastal sai Maarja Küla kaks klaverit ning muusikateraapiaks vajalikud pillid, 2006. aasta metseenid lisasid oma panuse Väikemõisa väikelastekodu mikrobussi ostmise fondi.

Augustis 2007 toetas sari Vodja individuaalõppekeskust muusikariistade hankimisel. Sarja 10. aastapäeval läks toetus Tammistu mõisa rajatavale puuetega laste ja nende perede nõustamiskeskusele ja 2009. aastal Tartu Maarja koolile. 2010. aasta majanduslangus sundis aastate jooksul esimest korda igal suvel toimunud sarja kontserdid ära jätma. 2011. aastal toimus mõisakontsertide sari taas ning siis aidati Vääna mõisakoolil osta Orffi instrumente. 2012. aastal toetati Uderna hooldekodu, 2013. aasta toetustega saadi Lasila põhikooli mõisasaali uus klaver.

2014. aasta toetus kulus Jõhvi puuetega laste tugikodusse «Päikesekiir». 2015. aasta kontsertidega toetas sari «Eesti mõisad» Rogosi mõisakooli pillifondi – koolilapsed esinesid uute pillidega juba sama aasta detsembris jõulumuusika festivalil. 2016. aastal läks toetus Kohila mõisakooli remondifondi, 2017. aastal Valgamaal Hummuli mõisakooli abiks ning 2018. aastal Ruila mõisakoolile. 2019. aasta kontsertidega toetati Paju mõisas asuvat vaimse puudega inimeste hooldekodu teraapiatoolide soetamiseks.

2020. ja 2021. keerulistel pandeemia-aastatel oli toetus vajalik Corelli mõisamuusikutele. Praegu taastub kultuurisektor pandeemiast, kergemaks ei ole olukorda teinud ka Vene-Ukraina sõjast tingitud ebastabiilsus. Ka sel aastal palub Corelli Music toetada mõisamuusikuid, mida on kõige lihtsam teha, ostes toetajapileteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles