USAs elav filmikunstnik Merje Veski: uskumatu, milliste inimestega ma töötada olen saanud!

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Töökas kunstnik Merje Veski hittsarja «The Bear» võtetel.  FOTOd: Erakogu
Töökas kunstnik Merje Veski hittsarja «The Bear» võtetel. FOTOd: Erakogu Foto: Erakogu

Üks selle aasta armastatumaid teleseriaale on Chicago võileiva­restoranis toimuv «The Bear», mille avatiitritest leiab tähelepanelik vaataja vägagi eestlaslikult kõlava nime. «The Beari» kunstnikuks on nimelt Merje Veski, kes 90ndatel kolis Eestist Chicagosse elama ning alustas seal muljet avaldavat karjääri filminduses. See eesti päritolu filmikunstnik on töötanud eestlastele nii märkamatult, et tema lugu pole varem jutustanud ükski meediaväljaanne, olgugi et Veski on töötanud õdede Wachowskite, Michael Manni, Steven Soderberghi ja paljude teiste kuulsate režissööridega.

Veski tõdeb üllatunult, et kuigi ta ei ole isegi filmikoolis käinud, puutub ta igapäevases töös kokku inimestega, kellega kohtumisest ei oskaks enamik unistadagi.

«Robert Altman!» kostab Veski puhtas eesti keeles, kui ma tema käest küsin, milline filmitegija teda kõige rohkem vaimustanud on. «Ta on ammu üks mu lemmiklavastajaid olnud. Kui 2000ndate alguses kuulsin, et ta tuleb Chicagosse tegema filmi «The Company», olin kõigeks valmis, et selle lavastajaga töötada. Tahtsin hirmsasti temaga kohtuda. Ja mul see õnnestuski! Sain tema filmis dekoraatori assistendiks. Ta on tõesti uskumatu inimene. Kui ta astub tuppa, jääb kõik vaikseks. Ta räägib tasakesti ja kõik kuulavad. Altmanil on eriline aura ja hämmastav tarkus.»

Veski on 25 aastat kestnud karjääri jooksul vaheldumisi täitnud kunstniku, kunstilise juhi, dekoraatori ja rekvisiitori ametit. Inimest, kes filmitegemisega lähemalt kokku ei puutu, võivad need terminid segadusse ajada, kuid pikaaegse kogemusega varustatud Veski selgitab eri ameteid lihtsalt ja arusaadavalt, lisades juurde, et tema jaoks on kõik kunstilise kujundusega seotud ülesanded omal moel põnevad. Kunstnikke pärjatakse muuseas igal aastal isegi Oscariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles