ARVUSTUS Fred Jüssi – esteet metsas (1)

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Fred Jüssi – mees, kellele meeldib vaadata valguse langemist ja kuulata vaikust. 
Fred Jüssi – mees, kellele meeldib vaadata valguse langemist ja kuulata vaikust. Foto: jaan tootsen

Fred Jüssi «Olemise mõnu» on selle suve hittraamat. Vaatasin, et raamatupoodide edetabelites on ta suvega aasta arvestuses ka päris kõrgele kohale jõudnud. Ilmselt on suvi õige aeg tulla välja raamatuga, mille pealkiri on «Olemise mõnu».

Suvel tahavad inimesed ikka olemise mõnu tunda. Talvele ju selliseid pretensioone üldiselt ei esitata või kui, siis teistmoodi. Kollektiivne mõnulemise akt toimub suvel ja sellest ilmajäämist peetakse tihti vaat et traagilisekski. Suvelt oodatakse patareide laadimist, mis mõnede käsitluses võib küll olla ka miski, mida nimetatakse aktiivseks puhkuseks. Ehkki Fred Jüssi mõtlemise võib laias laastus kokku võtta iidse tõdemusega «tark ei torma», on suvele siiski omane teatud paradoksaalsus – palju tuleb jõuda, samas tahaks nagu ka puhkust ja vaikust.

Fred Jüssi räägib aga sellest, kuidas talle meeldib hommikul pärast ärkamist mitte kohe üles ärgata, vaid päeva algusel natuke tõmmata lasta. «Ma võin endale lubada seda, et kui ma hommikul ärkan, siis ma mitte kunagi ei tõuse kohe üles. Päevale tuleb mingisugune põhi panna.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles