Kai kunstikeskuses avaneb läbilõige Merike Estna lummavast maailmast

Kultuuritoimetus
Copy
Merike Estna teosega «Ohustatud aegade ookean».
Merike Estna teosega «Ohustatud aegade ookean». Foto: Helene Toresdotter

19. augustist kuni 27. novembrini on Kai kunstikeskuses avatud Merike Estna personaalnäitus «Muld ei hoia meie armastust».

Näitus on kunstniku omamoodi mini-retrospektiiv, kus on eksponeeritud nii mahukad seeriad uusi teoseid kui ka paljud varem Eestis esitlemata tööd. Viimaste seas näiteks spetsiaalselt Estna 2019. aasta Moderna Museet Malmö näituse jaoks valminud suuremõõtmeline maal «Ohustatud aegade ookean» ja esimest korda 2021. aastal Londonis Bosse & Baum galeriis näidatud käsitsi kootud mastaapne vaip «The House of the Tragic Poet».

Kunstnik on loonud näitusele totaalse keskkonna, mille elemendid on lisaks maalidele tekstiilist, mesilasvahast, puidust, klaasist ja keraamikast installatsioonid ning heli. Merike Estna on tuntud maali mõiste julge avardajana, kes loob oskuslikult etenduslikke maailmu, mis haaravad vaataja täielikult endasse. Kai näitus paistab silma erilise materjalikäsitluse poolest: näiteks on teostes eksperimenteeritud põletusega tekstiilil ja puidul.

Liikudes paindlikult kaasaegse kunsti, käsitöö ja Eesti folkloori traditsioonide vahel, moodustub näitusel lummav tervik. Estna loomingut iseloomustab ajamahukate ja traditsiooniliste tehnikate kombineerimine tänapäevaste materjalide ja teemadega. Pintsli ja lõuendi kõrval on kunstniku töövahenditeks olnud nii tätoveerimismasin, tikkimisnõel kui ka elav tuli.

Merike Estna on üks tähelepanuväärsemaid kaasaegseid kunstnikke Eestis, kelle jätkuv uurimus maalimisest kui loometööst ja väljendusviisist põhineb kriitilisel ja kontseptuaalsel lähtekohal ning sügaval austusel oma eriala vastu.

Viimase seitsme aasta jooksul on kunstniku fookus olnud suuresti rahvusvahelisel areenil, millest annavad tunnistust ülesastumised Bosse & Baum galeriis (London), Karen Huberi galeriis (Mexico City), Art in Generalis Performa biennaali raames (New York), Kunstraumis (London), kim? Kunstikeskuses (Riia), Kiasmas (Helsingi) ja Moderna Museet Malmös (Malmö). Kai kunstikeskuse näitus on kunstniku esimene suurem institutsionaalne väljaastumine Eestis peale 2014. aasta isikunäitust Kumus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles