Festivalil Eesti Kirjanik valiti aasta kirjanikuks Kiwa

Kultuuritoimetus
Copy
Kiwa valiti festivalil Eesti Kirjanik aasta kirjanikuks.
Kiwa valiti festivalil Eesti Kirjanik aasta kirjanikuks. Foto: Kris Moor

13. augustil Alatskivil Liivi Muuseumis toimunud festivalil Eesti Kirjanik 2022 pälvis aasta kirjaniku tiitli Kiwa eksperimentaalse romaaniga «Kummiliimiallikad».

Teose tegevus hüpleb Gorbatšovi-aegses kolkaasulas ja rohkemgi selle miljöö ja ajastu vormitud teadvustes. Kiwa loob pildi sellest, kuidas hiliste 1980ndate mässumeelsete noorte maailmataju kujunes ekstaatilis-ängistavaks postindustriaalseks kaleidoskoobiks. Vorm järgib sisu, mille tulemuseks ei ole laiatarbekaup klaari pilguga raamatuarmastajatele.

Ehkki raamat ei püüa dokumenteerida hilissovetlikku Eestit, on autor selles meisterlikult sõnastanud x-generatsiooni noorusekogemuse. Nõukogude süsteemi lagunemisel on fikseeritud hetk, kus agropunkt on papist Brežnevi kõrva ära lõiganud, kuid tulevikku ei ole veel vormunud. Tekst on sama hektiline ja hüplik nagu toonane otsiv vaim. Autor ei flirdi publikuga, tekst ei tule lugejale vastu, ent pakub seda avaramaid tõlgendusvõimalusi.

Eesti Kirjaniku auhinda antakse välja aastast 2010, selle on pälvinud Vahur Afanasjev, Meelis Friedenthal, Urmas Vadi, Elo-Maria Roots, Jan Kaus, Kai Aareleid, Mihkel Mutt, Eva Koff, Andrei Hvostov ja Susan Luitsalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles