Mahavok, A-Rühm ja põnevad välismaa esinejad: Station Narva lubab vinget muusikapidu

Kultuuritoimetus
Copy
Onuka Ukrainast
Onuka Ukrainast Foto: Station Narva

Juba vähem kui kuu aja pärast, 8.–11. septembril Narvas toimuv muusika- ja linnafestival Station Narva avalikustas muusikaprogrammi esimesed esinejad. Festivalil astuvad teiste seas üles Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazzi trio Red Snapper, 40. sünnipäeva tähistav Mahavok ja äsja comebacki teinud A-Rühm.

9. ja 10. septembril muutuvad kaks ajaloolist Kreenholmi kvartali hoonet – Narva kunstiresidentuur (NART) ja Kreenholmi juhtkonnahoone – koos nende vahelise hooviga viiendat korda toimuva Station Narva ühendatud festivalialaks. Kolme lava esinejate seas on nii rahvusvaheliselt tuntud artistid kui ka Eesti legendid ja tulevikutegijad.

Ukraina elektro-folgi kollektiivi Onuka alustaladeks on produtsent Eugene Filatov ning laulja-laulukirjutaja, bändi nägu ja hing Nata Zhyzhchenko. Nende nimi («onuka» tähendab ukraina keeles «lapselast») teeb kummarduse Nata vanaisale, kuulsale pärimuspillide meistrile, kelle loodud instrument sopilka kõlab paljudes Onuka lugudes. Üle Euroopa oma audiovisuaalsete etendustega tuntust kogunud bändi värskeim album «Kolir» ilmus möödunud aastal ning tänavu veebruaris anti koos Eugene'i projektiga The Maneken välja kontsept-album «Ukrainian Constructivism».

1993. aastast tegutsenud Londoni trio Red Snapper on tuntud oma teedrajava elektroakustika ning tumeda funki, hiphopi, dubi, psühhedeelse surfi ja afro-jazzi sulami poolest. Red Snapperi plaate on välja andnud mõjukas elektroonilise muusika leibel WARP, nad on tuuritanud koos Massive Attacki, The Prodigy ja De La Souliga ning remiksinud Trouble Funki, Garbage'i ja Edwyn Collinsi lugusid. Narvas esitab bänd läbilõiget oma kolme aastakümne loomingust ning tänavu mais ilmunud kaheksanda täispika albumi «Everybody Is Somebody» paladest.

1982. aastast muusiku ja helilooja Heini Vaikmaa juhtimisel tegutsenud Mahavok tuleb Narva algkoosseisu tuumikuga, esitades lugusid nii Vaikmaa värskelt duubelplaadilt «Ajarada» kui ka bändi aegadeüleseid hittlaule ja instrumentaalpalasid. Solistina astub üles Heini tütar Anet Vaikmaa.

Ka Eesti hiphopi supergrupp A-Rühm toob piirilinna nii uut kui vana. Cool D, Genka, Kozy ja DJ Critikal on käinud stuudios uusi lugusid tegemas ning nende Sony Music Baltics alt tänavu ilmuva plaadi äsja avalikustatud esiksingel «Üks veel» räägib hiphopi juurtele viidates «sellest, et hea pidu ja oleng ei taha kunagi lõppeda».

Nii reedel kui ka laupäeval järgnevad kontserdiprogrammile peod jõeäärses muusikaklubis Ro-Ro.

Kreenholmi kvartalis ja Gerassimovi pargis leiavad aset ka päevased tasuta üritused linnalava kontsertidest eakate tantsupeoni ning kunstiresidentuuri suveprojektide esitlused. Samuti kutsub festival seiklema Kulgu piirkonna paadigaraažides ehk «Narva Veneetsias» ning osa saama narvapärasest hommikusöögist ja BAZAR aruteludest. Reedel, 9. septembril toimub traditsiooniline loomemajanduse ettevõtluspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles